ΕΘΝΙΚΑ

Η φιέστα Ερντογάν, η εγρήγορση της Αθήνας και τα νέα δεδομένα

Η φιέστα Ερντογάν, η εγρήγορση της Αθήνας και τα νέα δεδομένα
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Αμπντουλχαμίτ Χαν και είναι έτοιμη για κάθε αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Αμπντουλχαμίτ Χαν και είναι έτοιμη για κάθε αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστησε ολόκληρη φιέστα κατά τον απόπλου του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν, ωστόσο το πλοίο κινείται προς το παρόν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον κόλπο της Αττάλειας και απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο. Ωστόσο η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι απρόβλεπτος.

Η εξέλιξη πάντως αυτή, κρίνεται ως θετική τουλάχιστον στο πεδίο και αποδίδεται από τη μια στη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας από την κυβέρνηση και από την άλλη στα μηνύματα ξένων αξιωματούχων στον Ερντογάν για σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών αλλά και ότι στην ανατολική Μεσόγειο δεν χωρούν αναθεωρητισμοί.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Αμπντουλχαμίτ Χαν και αξιολογεί το γεγονός ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να θέτουν θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Χθες, Τρίτη (09/08) ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακαρ, επανέλαβε το αστείο επιχείρημα της μεγάλης απόστασης του Καστελόριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα και της μικρής από τα τουρκικά παράλια από τα οποία όπως είπε μπορούν να πάνε Τούρκοι στρατιώτες κολυμπώντας. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις σημείωναν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική την οποία σε κάθε ευκαιρία αποδομεί η Ελλάδα.

Στις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ απάντησε και ο Γιάννης Οικονόμου: «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και πάντα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε στην περιοχή μας σταθερότητα και προφανώς για να υπερασπιζόμαστε απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και τα δικά μας εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματα».

Εγκλωβισμένος ο Ερντογάν;

Φαίνεται, πάντως, πως όσα ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτσι ώστε να εξηγήσει την επιλογή του οικοπέδου Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά του Γκαζίπασα στην περιοχή της Αττάλειας για τις έρευνες του Abdulhamid Han, δεν έπεισαν τους αντιπάλους του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ειδικότερα τους φανατικούς της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως το think tank του κορυφαίου θεωρητικού της, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Με ανάρτηση στο Twitter η ομάδα του απόστρατου ναυάρχου υποστηρίζει πως η επιλογή του Ερντογάν να στείλει στο συγκεκριμένο οικόπεδο το Abdulhamid Han, «παγιδεύει» την Τουρκία μέσα στον κόλπο της Αττάλειας και της στερεί τη δυνατότητα να διεκδικήσει όσα – εκείνος υποστηρίζει πως – της ανήκουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση στο οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά του Γκαζίπασα. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

Σχετικές ειδήσεις