ΕΘΝΙΚΑ

Προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία «δεδικασμένου» στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου

Προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία «δεδικασμένου» στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου
Με το πολεμικό της ναυτικό εμπόδισε η Τουρκία ιταλικό πλοίο να προχωρήσει σε πόντιση καλωδίων στην Ανατολική Μεσόγειο
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, οποιοδήποτε πλοίο θέλει να προχωρήσει σε εργασίες στην εν λόγω περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα χρειάζεται στο εξής την άδεια της Άγκυρας. Τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου από τους Τούρκους και η άδεια που του παραχώρησε το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας.

Μπορεί το Abdulhamid Han να έμεινε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και, προς ώρας, να μην έχει εκφραστεί πρόθεση από την Άγκυρα για γεωτρήσεις εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, πλην όμως η Τουρκία δεν σταματά την προσπάθεια για να επιβάλει τα δικά της «θέλω» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον αναθεωρητισμό που διέπει την Άγκυρα να είναι εμφανής σε κάθε της κίνηση. Τελευταίο «χτύπημα» ήταν η αποκάλυψη του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, για το «μπλόκο» των Τούρκων σε ιταλικό πλοίο το οποίο είχε αναλάβει να ποντίσει καλώδια στο πλαίσιο της συμφωνίας «Διάδρομοι δεδομένων από την Ανατολή στη Μεσόγειο», ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα.

Η περιοχή όπου θα επιχειρούσε το ιταλικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειου, ήταν εντός του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου. Ένα σημείο όπου η Τουρκία θεωρεί δική της ΑΟΖ και μάλιστα πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας ανέφεραν ότι για την εν λόγω Ζώνη υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ. Το πλοίο από την Ιταλία, λοιπόν, σύμφωνα με τον Ακάρ εισήλθε στη Ζώνη αυτή για τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά απομακρύνθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο. Μάλιστα, ο Ακάρ ανέφερε ότι στο ιταλικό πλοίο έγινε σαφές πως θα έπρεπε να έχει την άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, διαδικασία που όπως υποστηρίζει ακολουθήθηκε στη συνέχεια με το πλοίο να επιστρέφει για να διενεργήσει την πόντιση των καλωδίων και τις υπόλοιπες εργασίες του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak, η οποία επικαλείται κρατικές πηγές της Τουρκίας, το συμβάν αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για την Άγκυρα. Αυτό γιατί επί της ουσίας δημιούργησε «δεδικασμένο» στην περιοχή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου. «Το ιταλικό πλοίο έκανε αίτηση σε εμάς και αποδέχτηκε ότι έχουμε δικαιοδοσία με την απόκτηση άδειας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κρατική πρακτική», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ των Τούρκων που επισημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα θέλει να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις – όπως του ιταλικού πλοίου – θα πρέπει στο εξής να έχει την άδεια από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Αυτό συνιστά κρατική επιβολή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η τουρκική ιστοσελίδα αναφέρεται και στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον διάδοχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλλά και στην υπογραφή της συμφωνίας για τον «Διάδρομο Δεδομένων από την Ανατολή στη Μεσόγειο», ένα έργο υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης που στοχεύει να παρέχει μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Επί της ουσίας, η Άγκυρα προσπαθεί να θέσει ξανά τα ζητήματα των ΑΟΖ και να επιβάλει τα δικά της δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο με το εν λόγω συμβάν να αποτελεί ένα από τα δυνατά «χαρτιά» που θα έχει στην ατζέντα της.

«Το Abdulhamid Han θα επιτελέσει νέο έργο στη Μεσόγειο»

Στο θέμα αναφέρθηκε και η ελληνική εφημερίδα «Εστία» την Πέμπτη (11/08), δημοσιεύοντας τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην Ελλάδα αλλά και στο θέμα με το ιταλικό πλοίο. Ο Ακάρ μίλησε στη 13η διάσκεψη των Πρεσβευτών και μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Το πολεμικό μας ναυτικό εκπληρώνει τα καθήκοντά του συνοδεύοντας και προστατεύοντας τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη με επιτυχία. Σε λίγο θα πάμε για να γίνει ο απόπλους του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν από το λιμάνι Τασουτζού. Φυσικά, αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, αυτό θα είναι ένα νέο έργο στη Μεσόγειο».

«Καταγράφηκε επίσης ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα από το υπουργείο Εξωτερικών μας: Το πλοίο Arctic, ένα ιταλικό πλοίο, ήρθε και ήθελε να μπει στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη. Είπαμε ‘Όχι’. Το βγάλαμε με μια φρεγάτα. Τους είπαμε μέσω ασυρμάτου, ‘αν θέλετε να μπείτε, πρέπει να κάνετε αίτηση στη Δημοκρατία της Τουρκίας’. Και το έκαναν. Τότε τους το επέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών μας. Και τώρα, σε αυτό το στάδιο, παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα. Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για εμάς, γιατί ήταν μια κρατική πρακτική, όπως γνωρίζετε πολύ καλά», είπε στη συνέχεια για το συμβάν με το ιταλικό πλοίο.