ΕΘΝΙΚΑ

Προπαγανδιστικό βίντεο για το Abdulhamid Han με «Γαλάζια Πατρίδα» και «καρφιά» σε Ελλάδα και Κύπρο

Προπαγανδιστικό βίντεο για το Abdulhamid Han με «Γαλάζια Πατρίδα» και «καρφιά» σε Ελλάδα και Κύπρο
Επτάλεπτο προπαγανδιστικό βίντεο από το εθνικό δίκτυο της Τουρκίας.
TRT Haber Screenshot

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας παρουσίασε βίντεο από το εσωτερικό του Abdulhamid Han, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του τέταρτου γεωτρύπανου της Άγκυρας ενώ επανέλαβε τη ρητορική για την Ανατολική Μεσόγειο με «καρφιά» για την Ελλάδα.

Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα», στο σχέδιο και τις πληροφορίες που υποστηρίζει ότι έχει η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για «παράνομους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου» είναι διανθισμένο το σχεδόν επτάλεπτο βίντεο του TRT για το Abdulhamid Han.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας ξεκίνησε με εντυπωσιακά πλάνα από το εσωτερικό του πλοίου, περιγράφοντας τις δυνατότητές του. «Το πλοίο, που αποτελείται από συνολικά 9 ορόφους, είναι 7ης γενιάς. Το Abdulhamid Han, ένα από τα 5 κορυφαία πλοία στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων. Η πρώτη θέση υπηρεσίας του γιγαντιαίου πλοίου ήταν το πηγάδι Yorukler-1 στην Ανατολική Μεσόγειο… Από το 2013 ο στόλος ενισχύθηκε. Ανοίχτηκαν 80 ρηχά και βαθιά θαλάσσια πηγάδια. Έγιναν “ακτινογραφίες” στην περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Οι Τούρκοι τονίζουν πως το Abdulhamid Han δεν στάλθηκε στις «αμφισβητούμενες περιοχές», πλην όμως φιλοξένησαν δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Άγκυρας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επανέλαβε πως Αθήνα και Λευκωσία έχουν παράνομους ισχυρισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία, από την πλευρά της, προστατεύει τα χωρικά ύδατα της πατρίδας και στην περιοχή, αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό η Αθήνα παρακολουθούσε στενά τη διαδρομή του πλοίου. Ωστόσο, το Abdulhamid Khan δεν στάλθηκε στις λεγόμενες αμφισβητούμενες περιοχές…», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος του βίντεο, το ρεπορτάζ του TRT ανέφερε πως «Η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα θα μπορέσουν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη. Σήμερα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να βρει και να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα θα αντληθεί το επόμενο έτος. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο Abdulhamid Han».