ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Ο Ερντογάν ακόμα… πανηγυρίζει για το Abdulhamid Han και τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Τουρκία: Ο Ερντογάν ακόμα… πανηγυρίζει για το Abdulhamid Han και τη «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε για ένα ακόμα 24ωρο να παρουσιάζει ως τεράστια επιτυχία την καθέλκυση του γεωτρύπανου.
Turkish Presidency via AP

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε νέα αναφορά στην Ελλάδα προσπαθώντας να παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία την καθέλκυση του Abdulhamid Han. Το επτάλεπτο βίντεο προπαγάνδας για το γεωτρύπανο της Άγκυρας.

«Μετατρέψαμε την Τουρκία στη σημαντικότερη ενεργειακή γέφυρα με ένα αγωγό», ανέφερε το Σάββατο (13/8) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζοντας ως παντοδύναμη την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Ο Τούρκος πρόεδρος για ακόμα μια φορά άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας, αναφέροντας επί της ουσίας πως η Άγκυρα είναι αυτή που θέτει τους κανόνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ρίξαμε το γεωτρύπανο στη θάλασσα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τώρα περιμένουμε να έχουμε κάποια καλά νέα και από αυτό, όπως είχαμε και στη Μαύρη Θάλασσα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Ερντογάν για ακόμα μια φορά προσπαθεί να παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία το Abdulhamid Han, εκδηλώνοντας αυτοπεποίθηση απέναντι στην Ελλάδα. Τα τελευταία 24ωρα είναι διαρκείς οι αναφορές του στην Αθήνα και την Ανατολική Μεσόγειο, αν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν έχουν κοπάσει.

Στόχος του Τούρκου προέδρου, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open, Μαρία Ζαχαράκη, είναι να βελτιώσει τη δημοσκοπική του εικόνα ενόψει των εκλογών του 2023. Αυτό, ωστόσο, για την ώρα δεν συμβαίνει καθώς τα ποσοστά του παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά.

Το επτάλεπτο βίντεο προπαγάνδας του Abdulhamid Han με αιχμές σε Ελλάδα και Κύπρο

Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα», στο σχέδιο και τις πληροφορίες που υποστηρίζει ότι έχει η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για «παράνομους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου» είναι διανθισμένο το σχεδόν επτάλεπτο βίντεο του TRT για το Abdulhamid Han.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας ξεκίνησε με εντυπωσιακά πλάνα από το εσωτερικό του πλοίου, περιγράφοντας τις δυνατότητές του. «Το πλοίο, που αποτελείται από συνολικά 9 ορόφους, είναι 7ης γενιάς. Το Abdulhamid Han, ένα από τα 5 κορυφαία πλοία στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων. Η πρώτη θέση υπηρεσίας του γιγαντιαίου πλοίου ήταν το πηγάδι Yorukler-1 στην Ανατολική Μεσόγειο… Από το 2013 ο στόλος ενισχύθηκε. Ανοίχτηκαν 80 ρηχά και βαθιά θαλάσσια πηγάδια. Έγιναν “ακτινογραφίες” στην περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Οι Τούρκοι τονίζουν πως το Abdulhamid Han δεν στάλθηκε στις «αμφισβητούμενες περιοχές», πλην όμως φιλοξένησαν δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Άγκυρας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επανέλαβε πως Αθήνα και Λευκωσία έχουν παράνομους ισχυρισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία, από την πλευρά της, προστατεύει τα χωρικά ύδατα της πατρίδας και στην περιοχή, αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό η Αθήνα παρακολουθούσε στενά τη διαδρομή του πλοίου. Ωστόσο, το Abdulhamid Khan δεν στάλθηκε στις λεγόμενες αμφισβητούμενες περιοχές…», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος του βίντεο, το ρεπορτάζ του TRT ανέφερε πως «Η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα θα μπορέσουν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη. Σήμερα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να βρει και να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα θα αντληθεί το επόμενο έτος. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο Abdulhamid Han».