ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Προκλήσεις δίχως τέλος από την Άγκυρα – Πίεση στον Έβρο, απειλές στο Αιγαίο

Τουρκία: Προκλήσεις δίχως τέλος από την Άγκυρα – Πίεση στον Έβρο, απειλές στο Αιγαίο
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, η Ελλάδα θωρακίζεται.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Τουρκία: Δεν έχει τέλος η επιθετική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας. Ο Σοϊλού «φαντάζεται» εκπαίδευση τρομοκρατών, ενώ τηλεοπτικά δίκτυα αφήνουν υπόνοιες απόβασης στα νησιά. Μεγάλη πίεση στα σύνορα του Έβρου από μεταναστευτικές ροές.

Καθημερινά κλιμακώνεται η ένταση από πλευράς Τουρκίας, με επιθετική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και αναθεωρητικές τάσεις από τους αξιωματούχους της Άγκυρας. Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος επιμένει ότι «η Ελλάδα εκπαιδεύει μέλη του PKK στο Λαύριο».

«Δυστυχώς η Ελλάδα και πάλι ενεργοποίησε τον στρατόπεδο του Λαυρίου, υπάρχει και η Γερμανία… Και παρά αυτή τη φάση, και παρόλο που αυτή η περίοδος είναι αυτή που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στηρίζουν περισσότερο το PKK, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είμαστε στην πιο πετυχημένη περίοδο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σοϊλού, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Open.

Την ίδια ώρα, σε εκπομπή του CNN Turk τόσο η παρουσιάστρια, Μπασάκ Σενγκιούλ, όσο και ο καλεσμένος της, Μετέ Γιαράρ, άφησαν υπόνοιες για πιθανή απόβαση στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα τη τελευταία περίοδο δείχνει σαν να επιδιώκει να προκαλέσει προβλήματα, έχει μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ και αυτό το λέει και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα», είπε η παρουσιάστρια προς τον αναλυτή ασφάλειας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Tourkikanea.

«Υπέγραψε με την Γαλλία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας προσθέτοντας διάταξη που αναφέρει πως αν της επιτεθεί χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η Γαλλία θα τρέξει να τη βοηθήσει. Τόσο ξεκάθαρη είναι η φράση», απάντησε ο Μετέ Γιαράρ, με την παρουσιάστρια να αναρωτιέται ειρωνικά «κι αυτή ποια μπορεί να είναι άραγε; Ποια χώρα μέλος του Νάτο;». Τότε, ο Μετέ Γιαράρ απάντησε «α, εγώ δεν ξέρω», αφήνοντας όμως να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι μιλούσαν για την Τουρκία και την πιθανότητα επιθετικής ενέργειας σε βάρος της Ελλάδας.

Απειλή για υβριδικό πόλεμο σε βάρος της Ελλάδας

Την ίδια ώρα η πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, με τους διακινητές μεταναστών να συνεργάζονται πλέον ανοικτά με τις Αρχές της Τουρκίας. Από την Τουρκία, βέβαια, έρχονται ευθείες απειλές για υβριδικό πόλεμο σε βάρος της χώρας μας. Συγκεκριμένα, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, «πνευματικός πατέρας» του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», δεν δίστασε να κάνει λόγο για «άνοιγμα της πόρτας σε 5.000.000 μετανάστες» τονίζοντας πως αυτό θα είναι αρκετό για να «τελειώσει η ιστορία με την Ελλάδα».

Ο απόστρατος Τούρκος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της γειτονικής χώρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη εμφανίστηκε σε παραληρηματική κατάσταση, μιλώντας για δωρεά οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ αλλά και για πλάνα απόβασης των Τούρκων στην επικράτεια της χώρας μας. «Εκατοντάδες ελικόπτερα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού δωρήθηκαν, κάτι το απίστευτο», είπε μεταξύ άλλων ο Γιαϊτζί σύμφωνα με τα Tourkikanea.

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως ο αρχηγός του ΓΕΣ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο πρωθυπουργός δήλωσαν ότι «με αυτή τη δωρεά ο στρατός της Ελλάδας θα φτάσει σε μια πολύ ανώτερη κατάσταση απέναντι από τον τουρκικό στρατό», και κάπου εκεί ήρθε μια ακόμα… έκρηξη του Γιαϊτζί.

«Δεν θα φτάσουν! Δεν θα φτάσουν! Δεν γίνεται αυτό. Ο μύλος με νερό από μακριά δεν γυρνάει. Χρειάζεται και θάρρος, το θάρρος που έχει το τουρκικό έθνος δεν υπάρχει σε κανέναν», ωρυόταν ο Γιαϊτζί που στη συνέχεια απείλησε ευθέως τόσο με απόβαση όσο και με υβριδικό πόλεμο την Ελλάδα.

«Άν η Τουρκία κάνει απόβαση στην Ελλάδα με αυτούς που πάνε με τις μηχανές στα ματς, η ιστορία με την Ελλάδα τελειώνει. Μόλις ανοίξουμε την πόρτα σε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και τους ξαμολήσουμε στα νησιά, η ιστορία τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά. Βέβαια, οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, τις οποίες επικαλέστηκε, ουδέποτε έχουν γίνει ενώ για ακόμα μια φορά έδειξε την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα και το κλίμα που διαμορφώνεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο.

Χαρέλας στο Newsbomb.gr: «Η τουρκική χωροφυλακή συνεργάζεται με τους διακινητές - Μάχη στον Έβρο»

Το Newsbomb.gr νωρίτερα επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα, ο οποίος τόνισε πως η συνεργασία της τουρκικής χωροφυλακής με τους διακινητές είναι πλέον ξεκάθαρη, τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται άμεσα ενίσχυση του δυναμικού της Ελληνικής Συνοριοφυλακής.

«Από το 2020 φωνάζαμε για την εργαλοιοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και η υπόθεση των 38 μας επιβεβαίωσε. Υπάρχει συνεργασία της τουρκικής χωροφυλακής με τους διακινητές και πλέον το λένε και οι ίδιοι οι μετανάστες. Οι μετανάστες σπρώχνονται προς την Ελλάδα με τη βία αρκετές φορές. Εδώ πρέπει να τονίσω πως υπάρχει πίεση και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αλλά και στα ελληνοσκοπιανά και στα ελληνοαλβανικά. Προφανώς όταν οι διακινητές δουν πως δεν μπορούν να περάσουν τους μετανάστες από τον Έβρο, προσπαθούν από άλλες μεριές των ελληνικών συνόρων. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι μετανάστες δεν φεύγουν για την Ευρώπη, όπως είναι ο στόχος τους, αλλά έρχονται στην Ελλάδα για να πληρωθούν τα κυκλώματα ομοεθνών τους και μετά γίνεται προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα μας», ανέφερε αρχικά ο κύριος Χαρέλας.

Σχετικά με την αυξημένη μεταναστευτική ροή που βλέπουμε το καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, σχολίασε: «Το καλοκαίρι η πρόσβαση από τον Έβρο γίνεται ευκολότερη καθώς πέφτει η στάθμη του ποταμού. Επίσης, οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την ευκολότερη διέλευση των μεταναστών από το Αιγαίο».

Τέλος, ο κύριος Χαρέλας σημείωσε την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις συνοριοφυλάκων καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί: «Δίνεται μάχη στον Έβρο. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψουμε τους διακινητές. Δίνεται σκληρή μάχη σε όλη την επικράτεια, όχι μόνο στα σύνορα. Υπάρχουν ημέρες με διψήφιες συλλήψεις διακινητών. Μας λείπουν συνάδελφοι, ζητάμε άμεσα προσλήψεις συνοριοφυλάκων και ευελπιστούμε η Πολιτεία να κάνει τις υποσχέσεις τις πράξεις και να έχουμε αύξηση προσωπικού».

Μηταράκης: Επεκτείνεται κατά 80 χλμ. ο φράχτης στον Έβρο

Με αυτό το πλαίσιο να έχει διαμορφωθεί, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επανέλαβε πως η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα, συνεπώς ναι μεν «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια». «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών στον Έβρο αλλά και σε νησιά όπως τα Κύθηρα, και την εργαλειοποίησή τους από την Τουρκία, επεσήμανε πως οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο αλλά και ο φράχτης στον Έβρο αναγκάζουν τους λαθροδιακινητές να αναζητούν άλλες διαδρομές. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως ο φράχτης στον Έβρο αναμένεται να επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμα.