ΕΘΝΙΚΑ

Επεσε σε τοίχο η Τουρκία: Από τα fake news του Ερντογάν στις ξεκάθαρες κουβέντες Μητσοτάκη

Επεσε σε τοίχο η Τουρκία: Από τα fake news του Ερντογάν στις ξεκάθαρες κουβέντες Μητσοτάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε η τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία με την Άγκυρα να υποχρεώνεται έστω και σε μισή υπαναχώρηση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας διαψεύδει τον «σουλτάνο» και αφήνει... χαραμάδα πιθανότητας για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Θυμίζεται πως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είχε απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο πρόεδρός μας δεν αποκλείει κανέναν. Όταν γίνεται ένα βήμα, ο πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα. Δεν ξέρω αν θα γίνει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Καλίν στην πρώτη επίσημη δήλωση με την οποία επιστρέφει στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνάντησης εν μέσω προκλήσεων και μετά την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες κινήσεις από την ελληνική πλευρά, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Μολονότι η δήλωση αυτή δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, είναι ενδεικτική του αδιεξόδου της Άγκυρας με την πολιτική ηγεσία της χώρας να διαπιστώνει πως πλέον βρίσκεται στο περιθώριο τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ουάσιγκτον. Μάλιστα αναζητούν την πηγή του κακού στα… λόμπι.

«Γνωρίζουμε ότι κάποια λόμπι εδώ, ειδικά μετά την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, κάποια λόμπι όπως το ελληνικό λόμπι και το αρμενικό λόμπι αντιτάχθηκαν σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να το μπλοκάρουν. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι ένα αληθινό γεγονός ότι υπάρχουν λόμπι που υποστηρίζουν και την Τουρκία» υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ήττα τους επί αμερικανικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των όρων που έχουν τεθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την πώληση ή την αναβάθμιση F-16 είναι να μην γίνονται υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, άλλη μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου μήνυμα με τις κόκκινες γραμμές της χώρας στην τουρκική ηγεσία. Αυτό μετά το τετ α τετ που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν επιβεβαιώνντας τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει ατζέντα αναθεωρητισμού είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας, και είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία» είπε και προσέθεσε ότι είναι περίεργη η εμμονή της τουρκικής ηγεσίας με την Ελλάδα.

«Η Τουρκία, απειλεί ότι θα έρθει νύχτα εάν αποφασίσει. Αυτή είναι γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο «εάν επιλέξουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Είναι ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση από πλευράς της Τουρκίας. Είναι συμπεριφορά χώρας του ΝΑΤΟ; Όχι. Υπονομεύει τη σταθερότητα την ώρα που γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία. Τα αιτήματα της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά είναι έωλα και αβάσιμα. Η αμφισβήτηση της κόκκινης γραμμή της κυριαρχίας μας δεν θα περάσει. Δε θα εκφοβιστεί από κανέναν η Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό. «Υπάρχει άλλη οδός. Οι δυο λαοί έχουν ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες των δυο χωρών υπέγραψαν συνθήκη φιλίας. Θα ήθελα να απευθυνθώ στον τουρκικό λαό και να πω ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για τη χώρα σας. Είμαστε φίλοι σας γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα δεν θέλει τη σύγκρουση και την εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας».

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, κάνοντας λόγο για «παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας» στη διαδικασία επίλυσης, ενώ στήριξε την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Διαβάστε επίσης