ΕΘΝΙΚΑ

Μαθήματα ιστορίας και νέες προκλήσεις από τον Ερντογάν - «Διώξαμε τον Έλληνα από τη χώρα μας»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Συνεχίζει να μας... κουνά το δάκτυλο ο Τούρκος πρόεδρος.
AP Photo/Mary Altaffer

Συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα. Εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ και νέες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε στην Τουρκία. Τόσο ο Τύπος όσο και οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έσπευσαν να απαντήσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό, χρησιμοποιώντας την ίδια τακτική και τα ίδια fake news, «απογειώνοντας» την προπαγάνδα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, δεν έχει σχολιάσει επισήμως δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο, ωστόσο, έβγαλε ξανά «ενόχληση» με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ομιλίας που έκανε το Σάββατο.

Σε εκδήλωση που έγινε στον Σαγγάριο, έσπευσε να κάνει νέα… μαθήματα ιστορίας στην Αθήνα χρησιμοποιώντας ξανά προκλητική ρητορική. «Πέρασαν 100 χρόνια από τότε που διώξαμε τον Έλληνα από τη χώρα μας και τερματίσαμε με νίκη τον εθνικό αγώνα», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος. «Οι ελληνικές και οι αρμένικες συμφωνίες τότε, κατοχυρώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του εθνικού μας αγώνα», ανέφερε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη.

Ο Καλίν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο Ερντογάν παρέμεινε ωστόσο «σφίγγα» για το αν θα πάει εν τέλει στην Πράγα και αν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα. Πάντως, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση στην Τσεχία.

«Ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τον… χαβά του ο Ακάρ

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, διατήρησε σε υψηλούς τόνους τη ρητορική του σε βάρος της Ελλάδας. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet, χρησιμοποίησε εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς και εξαπέλυσε ξανά απειλές σε βάρος της Αθήνας. Αφορμή ήταν μια ερώτηση για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στο Καστελόριζο, με τον Ακάρ να σχολιάζει μεταξύ άλλων πως «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν, θα τους φανεί χρήσιμο».

Ο Ακάρ εξαπέλυσε ξανά τις ίδιες κατηγορίες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και για παράβαση των συνθηκών, μιλώντας για δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Στόχος μας είναι το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή κάθε πλούτου. Ωστόσο, έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες και παράνομες απόπειρες στο πεδίο και στο τραπέζι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Να το ξέρουν αυτό».

Νέο «μπαράζ» παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Παράλληλα με τις τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων, τα μαχητικά της Άγκυρας συνέχισαν και τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Το Σάββατο (24/9) σημειώθηκαν 36 παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τρία αεροσκάφη, ενώ οι δυο από αυτές τις παραβιάσεις ήταν πρωινές υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Κανδελλιούσα.

Συγκεκριμένα, πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν σήμερα δύο τουρκικά UAV και ένα ελικόπτερο. Οι 34 παραβιάσεις έγιναν από τα UAV και οι δυο από το ελικόπτερο, ενώ όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις τα «γεράκια» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν άφησαν αναπάντητες τις προκλήσεις. Άμεσα απογειώθηκαν, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική.

Σχετικές ειδήσεις