ΕΘΝΙΚΑ

Έβρος: Ποιοι οργανώνουν το νέο προσφυγικό κύμα - Το «Καραβάνι του Φωτός» και οι 8 «Krupp Brothers»

Έβρος: Ποιοι οργανώνουν το νέο προσφυγικό κύμα - Το «Καραβάνι του Φωτός» και οι 8 «Krupp Brothers»
Μετανάστες στον Έβρο
INTIME

Έβρος: Η ομάδα των οκτώ Τούρκων διακινητών που βρίσκεται πίσω από το «Καραβάνι του Φωτός» είναι ενεργή από το 2015 και φέρεται να έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την Άγκυρα

Γνωστοί στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες φαίνεται πως είναι οι άνθρωποι που έχουν εμπνευστεί και διοργανώνουν το λεγόμενο "Καραβάνι του Φωτός", το οποίο έχει προκαλέσει νέο συναγερμό στις Αρχές φύλαξης των συνόρων του Έβρου, καθώς απειλεί τη χώρα μας με επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου του 2020.

Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Real News» της Κυριακής στο οποίο σημειώνεται ακόμα ότι πρόκειται για μια ομάδα συνολικά 8 Τούρκων διακινητών, οι οποίοι είναι ενεργεί τουλάχιστον από την περίοδο του 2015, όταν περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες είχαν περάσει τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Real News» της Κυριακής, αυτή η ομάδα των διακινητών διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Διατηρώντας ισχυρές διασυνδέσεις με τις τουρκικές Αρχές, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το "Καραβάνι του Φωτός" φέρονται να συμβάλλουν στην απελευθέρωση των ροών, όταν αυτό εξυπηρετεί την πολιτική της Άγκυρας, αλλά και να τις ανακόπτουν κάθε φορά που η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι συνεργάζεται με τις χώρες της Δύσης.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του συγκεκριμένου κυκλώματος έχουν και τη δική τους ονομασία.Τα οκτώ μέλη της ομάδας των διακινητών αυτοαποκαλούνται "Krupp Brothers", ένα όνομα που παραπέμπει σε γνωστή και ιστορική επιχειρηματική οικογένεια της Γερμανίας.

Ψηφιακά αποτυπώματα

Να σημειωθεί ότι η διαπίστωση για τη διοργάνωση του νέου κυκλώματος παράνομης μετανάστευσης προς την Ελλάδα από τους αυτοαποκαλούμενους "Krupp Brothers" προέρχεται από την παρακολούθηση των ψηφιακών αποτυπωμάτων που αφήνουν οι 8 Τούρκοι διακινητές και οι συνεργάτες τους.

Η εμπλοκή

Ερευνώντας της πολλαπλές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες,κυρίως στην εφαρμογή Telegram, υπό την ονομασία "Το Καραβάνι του Φωτός", οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες θεωρούν βέβαιη την εμπλοκή των συγκεκριμένων 8 ατόμων. Όπως έχουν κάνει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, έτσι και τώρα, αναρτούν ανακοινώσεις στις οποίες προσδίδουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά στις μεταναστευτικές κινήσεις. Βέβαια, κάθε φορά στις ψηφιακές ομάδες εμφανίζονται με διαφορετική ταυτότητα.

Στην περίπτωση της νέας προσπάθειας μαζικής μετακίνησης προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρουσιάζονται ως Σύροι αντικαθεστωτικοί. Τι επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι στον Έβρο θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα έντονα σημάδια της νέας προσπάθειας των Τούρκων διακινητών. Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές έχουν εμποδίσει την είσοδο την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας. Οι πληροφορίες που προέρχονται όμως από τις ανοικτές και τις κλειστές ομάδες του Telegram θέτουν τις Αρχές σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση.

Από την ελληνική πλευρά εκφράζεται η πεποίθηση πως οι μετανάστες δεν θα καταφέρουν να περάσουν τον Έβρο. Ωστόσο αυτήν τη φορά η μεταναστευτική πίεση ενδέχεται να είναι αυξημένη για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα,ακόμα και μέχρι την προσεχή άνοιξη.