ΕΘΝΙΚΑ

Διάβημα Άγκυρας για «στρατιωτικοποίηση νησιών» - «Δεν απειλεί η Ελλάδα» η απάντηση του πρέσβη

Διάβημα Άγκυρας για «στρατιωτικοποίηση νησιών» - «Δεν απειλεί η Ελλάδα» η απάντηση του πρέσβη

Τον Έλληνα πρέσβη για «εξηγήσεις» κάλεσαν οι Τούρκοι μετά τη χθεσινή προβοκάτσια με τις φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων από δύο ελληνικά νησιά. Τι απάντησε ο Έλληνας πρέσβης.

Συνεχίζει το αφήγημά της περί «παράνομης στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών η Άγκυρα. Αφού χθες τα τουρκικά ΜΜΕ, δημοσίευσαν φωτογραφίες τραβηγμένες από drones που παρουσιάζουν αποβίβαση στρατιωτικών οχημάτων σε Μυτιλήνη και Σάμο, σήμερα κάλεσαν τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις.

Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα πώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητήθηκε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις».

Σύμφωνα με τη Milliyet, η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε και στις ΗΠΑ, απαιτώντας από εκείνες «να σέβονται το status στο ανατολικό Αιγαίο» και να μην βοηθούν τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών».

«Δεν απειλεί η Ελλάδα με casus belli»

Απαντώντας στο τουρκικό διάβημα, η ελληνική πλευρά μέσω του πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Σχετικές ειδήσεις

Απάντηση Μηταράκη για τους 38 του Έβρου: «Δεν υπάρχει νεκρό παιδί, σε τουρκικό έδαφος οι μετανάστες»

Τατάρ: Συνάντηση με απόδημους Τουρκοκύπριους στην Νέα Υόρκη

Τεντώνουν το σχοινί με το Λαύριο οι Τούρκοι: Ανακάλυψαν και 2ο κέντρο εκπαίδευσης «τρομοκρατών»