ΕΘΝΙΚΑ

«Χτίζουν» ένταση οι Τούρκοι – Διάβημα για τα νησιά, έτοιμη για όλα η Ελλάδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP/ Φωτογραφία Αρχείου

Μια ακόμα μέρα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος να καλεί τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις και τον Ερντογάν να επιτίθεται με ένα ακόμα παραλήρημα στην Ελλάδα.

Το αφήγημα της «στρατιωτικοποίησης των νησιών» συνεχίζει να «χτίζει» η Τουρκία, αυξάνοντας τη Δευτέρα (26/9) την ένταση με διάβημα στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα τον οποίο κάλεσε για εξηγήσεις σχετικά με τις προβοκατόρικες φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ, μια ημέρα νωρίτερα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο». Σύμφωνα με τη Hurriyet, από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητήθηκε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις». Σύμφωνα με τη Milliyet, η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε και στις ΗΠΑ, απαιτώντας από εκείνες «να σέβονται το status στο ανατολικό Αιγαίο» και να μην βοηθούν τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών».

«Δεν απειλεί η Ελλάδα με casus belli»

Απαντώντας στο τουρκικό διάβημα, η ελληνική πλευρά μέσω του πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα: Δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας

Λίγη ώρα μετά το διάβημα στον Έλληνα πρέσβη και την απάντηση του τελευταίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «απασφάλισε» και εξαπέλυσε μια ακόμα παραληρηματική επίθεση κατά της Ελλάδας φτάνοντας και πάλι μέχρι την… Τριπολιτσά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Παρακολουθούμε τις προβοκατόρικες κινήσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας. Ξέρουμε ότι θέλουν να μας κάνουν να σπαταλήσουμε χρόνο και ενέργεια. Για τους Έλληνες πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργικό του συμβούλιο.

«Ξεχνούν τις μέρες που πανηγύριζαν για τη σφαγή της Τριπολιτσάς σαν ημέρα της νίκης τους και ακόμα δεν έχουν πληρώσει γι αυτό. Δεν είναι πρόοδος και τίμιο να κρύβεσαι πίσω από άλλους. Η στρατιωτική ανάπτυξη και η οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδό μας».

O Τούρκος πρόεδρος τόνισε ακόμα πως οι Έλληνες πολιτικοί σύντομα θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Ακόμα σημείωσε πως «οι ξένες δυνάμεις που συγκεντρώνονται στην Ελλάδα μοιάζουν σαν να εισβάλλουν σε αυτή. Αυτό θα έπρεπε να ενδιαφέρει τους Έλληνες που τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα και όχι εμάς».

Ο Ακάρ είχε προειδοποιήσει για την τακτική της Τουρκίας

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, είχε μιλήσει για όλα αυτά που συνέβησαν στη συνέχεια πριν ακόμα υπάρξει η σχετική αφορμή, δείχνοντας που θέλει να το πάει η Τουρκία.

«Στρατιωτικοποιούν τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών. Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», είπε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην Hurryiet της οποίας αποτελούσε και το κεντρικό θέμα.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ερωτώμενος από το Newsbomb.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι «πάντα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά, επ' ωφελεία εθνικών μας δικαίων». «Δεν ερμηνεύουμε λόγους για τους οποίους κλιμακώνεται ένταση, μας ενδιαφέρει να αποδομούμε την επιχειρηματολογία Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις

Ελληνοτουρκικά: Το… τερμάτισαν με 96 παραβιάσεις οι Τούρκοι – Αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

Έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση η Ελλάδα

Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα: Δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας - Θα πρέπει να λογοδοτήσουν