ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Με… συνταγή 2020! «Κέρβερος» το ΠΝ, «εφιάλτης» η Αεροπορία, πανέτοιμος ο Στρατός

Ένοπλες Δυνάμεις: Με… συνταγή 2020! «Κέρβερος» το ΠΝ, «εφιάλτης» η Αεροπορία, πανέτοιμος ο Στρατός

Γιατί ο Οκτώβριος θεωρείται κρίσιμος για την εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου - «Ατσάλινη» ασπίδα από τις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Κρήτη – Πώς το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα – «Κλειδωμένο» από τον Στόλο όλο το Αρχιπέλαγος, ελέγχει κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς ο Στρατός Ξηράς, «στοιχειώνει» τους Τούρκους η Πολεμική Αεροπορία.

Σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει πλέον η χώρα μας, με την κατάσταση όχι απλά να μην αποκλιμακώνεται, αλλά να μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι.

Με τις προσπάθειες συνεννόησης να έχουν πέσει στο κενό και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες να έχουν αποτύχει πλήρως, όλα δείχνουν πως το μόνο που απομένει στο τουρκικό καθεστώς είναι να κάνει την επόμενή του κίνηση και να κλιμακώσει την ένταση και επί του πεδίου. Έμπειροι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν πως, είναι θέμα χρόνου η Τουρκία να επιχειρήσει το… απονενοημένο διάβημα στο Αιγαίο, τον Έβρο ή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Γιατί απονενοημένο; Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Συρία, δεν είναι Αρμενία, δεν είναι Ιράκ. Είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, πανέτοιμη επιχειρησιακά και αποφασισμένη να απαντήσει σε κάθε επιθετική ενέργεια. Ο Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό καθεστώς γνωρίζουν καλά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, γι’ αυτό και θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν κάθε πιθανή και… απίθανη ευκαιρία για να βάλουν «φωτιά». Άλλωστε η ένταση είναι στα ανώτατα επίπεδα και αρκεί μια σπίθα για να πυρπολήσει την ειρήνη στη γειτονιά μας.

Ποια μπορεί να είναι αυτή η σπίθα; Ένα ατύχημα στον αέρα, ένα «τζαρτζάρισμα» στη θάλασσα; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, μιας και την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Άγκυρα για το πού, πότε και πώς θα αποφασίσει να κάνει την επόμενη κίνηση. Επίσης, η Τουρκία έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της το μεταναστευτικό και δεν αποκλείεται μια απόπειρα εργαλειοποίησης είτε στον Έβρο είτε στα νησιά, με τη χώρα μας ωστόσο να έχει διαμορφώσει σχέδια αντιμετώπισης ακόμα και διπλού μετώπου σε Αιγαίο και Έβρο.

Η εμπειρία του 2020 άλλωστε, με την απόπειρα εισβολής στον Έβρο με πολιορκητικό κριό χιλιάδες μετανάστες, προσέφερε πολύτιμη γνώση στην στρατιωτική ηγεσία. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είχαν κληθεί τότε μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη απειλή. Διότι είναι διαφορετικό να έχεις απέναντί σου και να απειλεί τα σύνορά σου ένας στρατός και άλλο να έχεις να αντιμετωπίσεις πολίτες. Η στρατιωτική ηγεσία κατάφερε τότε να αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία την ακραία πρόκληση, αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες και κυρίως έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα ότι «ο Έβρος δεν πέφτει».

Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα στον Έβρο έχουν αλλάξει σημαντικά, με τη χώρα μας να έχει θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα βορειοανατολικά της σύνορα, να έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της σε όλο το μήκος και να διαμηνύει πως όποιος επιχειρήσει οποιαδήποτε ενέργεια στο «ποτάμι», θα έρθει αντιμέτωπος με τα ελληνικά πυρά.

Ακολούθησε η κρίση του καλοκαιριού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εκεί ανέλαβε δράση το Πολεμικό μας Ναυτικό. Ήταν 21 Ιουλίου του 2020 όταν η Τουρκία επιχείρησε να βγάλει μαζικά τον στόλο της από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και να τον μετακινήσει προς τη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Η οξυδέρκεια του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη και η αποφασιστικότητα του Αρχηγού Στόλου, Αντιναύαρχου Παναγιώτη Λυμπέρη, να βγάλουν το σύνολο των ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο παραταγμένα μάλιστα για ναυμαχία, έπεισε τους Τούρκους πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται και είναι διατεθειμένη να χτυπήσει. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι «η αντίδραση της Ελλάδας ήταν υπερβολική», επιβεβαιώνει τον πανικό των Τούρκων όταν είδαν τα ραντάρ τους να γεμίζουν με… μπλε κουκίδες σε όλο το Αιγαίο.

Αλλά και στην κρίση με το ORUC REIS, το Πολεμικό μας Ναυτικό ήταν η «σκιά» των Τούρκων από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, με τα πληρώματα να μένουν εν πλω ακόμα και 150 μέρες. Η «επακούμβηση» της τουρκικής ναυαρχίδας και η παραλίγο βύθισή της από την ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ανέδειξε και πάλι την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Τα «ξύλινα τείχη», έστω και με παλιά σκαριά, όχι απλώς άντεξαν και στάθηκαν απέναντι από τα τουρκικά πλοία, αλλά φρόντισαν να διαμηνύσουν στον Ερντογάν πως στο Αρχιπέλαγος νταηλίκια και προβοκάτσιες δεν περνάνε.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά και τα υποβρύχια, δεν εφησυχάζουν ούτε ώρα. Σε όλα τα σημεία - «κλειδιά» του Αρχιπελάγους, κρυμμένα σε βραχονησίδες και περιπολώντας συνεχώς, τα πλοία και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν ένα «ατσάλινο» τείχος σε όλο το Αιγαίο. Οι εντολές από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη είναι σαφείς: Ύψιστη ετοιμότητα, συνεχής εκπαίδευση και γρήγορα αντανακλαστικά για δυναμική απάντηση, εφόσον χρειαστεί.

Και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Το ηθικό των πληρωμάτων είναι στα ύψη, μετά και την αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας, με το επίδομα Στόλου να δίνει οικονομική ανάσα και κίνητρο στα στελέχη που βρίσκονται σε αποστολές εν πλω, να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο, με μεγαλύτερο πάθος και συγκέντρωση το λειτούργημα που επιτελούν.

Όσο για την Πολεμική Αεροπορία, όσα και να γράψουμε θα είναι λίγα. Τα «γεράκια» της HAF υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, συνεχίζουν να κυριαρχούν στο Αρχιπέλαγος, πανέτοιμα για κάθε ενδεχόμενο, για κάθε ενέργεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Ξέρετε, η Πολεμική Αεροπορία δεν χρειάζεται κρίση για να αποδείξει την ισχύ της… την αποδεικνύει καθημερινά στις μάχες πάνω από το Αιγαίο, στις αναχαιτίσεις των θρασύδειλων Τούρκων, στις παρακολουθήσεις των τουρκικών UAV’S μέρα και νύχτα, στις στιγμές που βάζουν τους Τούρκους σε θέση «kill. Οι εντολές προς τους μπαρουτοκαπνισμένους πιλότους μας από τον Αντιπτέραρχο Μπουρολιά είναι ξεκάθαρες: Μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε κάθε προκλητική ή και επιθετική ενέργεια.

Άλλωστε, η απόπειρα προβοκάτσιας είναι εξαιρετικά πιθανή και τα πεδία που μπορεί να την επιχειρήσει η Τουρκία είναι πολλά, από ατύχημα στον αέρα μέχρι περιστατικό έρευνας και διάσωσης. Όπως είπαμε, την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Άγκυρα για το πού, πότε και πώς θα αποφασίσει να κάνει την επόμενη κίνηση, με τη χώρα μας ωστόσο να έχει αποφασίσει ήδη ποια θα είναι η δικής της πρώτη κίνηση. Και σίγουρα θα είναι και πάλι πειστική…

Πάντως, αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως την κρίσιμη ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει σε όσους αμφισβητήσουν την κυριαρχία μας. Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι τρεις Κλάδοι δεν θα επιτρέψουν να χαθεί ούτε χιλιοστό ελληνικού εδάφους. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν καλά, τόσο στο τουρκικό καθεστώς, όσο και ο ελληνικός λαός. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ξεκάθαρη στόχευση. Ο εχθρός είναι κοινός και είναι απέναντι. Οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, όπως το 2020 που η συνεργασία και η αλληλεγγύη φάνηκε επί του πεδίου, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο.