ΕΘΝΙΚΑ

Το Newsbomb.gr στην ονοματοδοσία της πυραυλακάτου ΒΛΑΧΑΚΟΣ -«Τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα»

Το Newsbomb.gr στην ονοματοδοσία της πυραυλακάτου ΒΛΑΧΑΚΟΣ -«Τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα»
Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα κρούσης εντάσσεται και επίσημα στον ελληνικό Στόλο
Newsbomb.gr / Βασίλης Σκουλαράκος

Εν μέσω έντασης με την Τουρκία, το Πολεμικό μας Ναυτικό ενισχύεται με μια υπερσύγχρονη και πανίσχυρη μονάδα κρούσης – Φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου και είναι «φορτωμένη» με πυραύλους Exocet.  

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και φυσικά σύσσωμης της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των υπόλοιπων κλάδων, πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Ναύσταθμο Αμφιάλης η τελετή ονοματοδοσίας του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων, «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ NEWSBOMB.GR:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα νέρα μας θα παραμείνουν απόρθητα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετήINTIME

Στιγμιότυπο από την τελετήINTIME

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι, Σήμερα δεν υποδεχόμαστε μόνο ένα ακόμα σύγχρονο σκάφος στο στόλο μας, αλλά μία πρόσθετη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Γιατί κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της διεθνούς νομιμότητος.

Όμως, ταυτόχρονα και γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των λαών της γειτονιάς μας. Κι αυτό πλέον το αναγνωρίζει και το συμμερίζεται τόσο η Ευρώπη, όσο και οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Είναι πολλά τα μηνύματα τα οποία στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα. Το γεγονός ότι χτίστηκε από ελληνικά χέρια, δικαιώνει τελικά την επιλογή μας να αναστηθούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μαζί με αυτά του Σκαραμαγκά.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στους εργαζόμενους της Ελευσίνας που παρά τις μεγάλες αντιξοότητες έφεραν εις πέρας το έργο της παράδοσης της έβδομης πυραυλακάτου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε και ο Υπουργός, ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Έτσι θωρακίζουμε την οικονομική ανάπτυξη, μαζί με την άμυνα της χώρας. Ενώ πάνω απ΄ όλα, το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην παράδοσή της: οι ήρωες να γεννούν νέους ήρωες. Σε λίγο το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχάκο, που θυσιάστηκε δίπλα στον Υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον Αρχικελευστή Γιαλοψό, ταξιδεύοντας παντού την αλήθεια της ιστορίας: Ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο.

Σε μία ιερή αποστολή, στην οποία σε λίγο θα ενταχθούν τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Το ναυτικό μας έτσι γίνεται πιο ισχυρό, όπως εξάλλου, κύριε Αρχηγέ, και η αεροπορία μας, με τα 24 νέα μαχητικά Rafale, τα ανανεωμένα F-16 Viper, το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και δίπλα τους βέβαια ο στρατός ξηράς που με μέθοδο και με σχέδιο εκσυγχρονίζει το σύνολο των μέσων του. Ποτέ εξάλλου δεν έκρυψα ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.

Καρδιά των οποίων, όμως, είναι οι άνθρωποί τους. Αυτοί που τιμούν τη στολή αλλά και το εθνόσημο. Γνωρίζετε καλά ότι παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, διευθετήθηκε η εξέλιξη των εθελοντών μακράς διάρκειας αλλά και των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Επεκτάθηκε η μάχιμη πενταετία και θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται σε αποστολές. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για μέτρα που λύνουν όλα τα προβλήματα των ενστόλων. Είναι, όμως, κινήσεις που φανερώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Και να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι, ότι οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν. Όταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο, τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον.

Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων. Να ξέρετε ότι για την στάση σας αυτή σάς ευγνωμονεί η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Νιώθουν ότι η ασφάλειά τους είναι σε καλά χέρια. Γι’ αυτό και κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές. Ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης αλλά και της ιστορίας. Αυτή που διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί.

Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά: τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν. Η μέρα, όμως, σήμερα ανήκει στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Σε αυτό, λοιπόν, θα επιστρέψω καταλήγοντας και συγχαίροντας και πάλι όλους όσοι συνέβαλαν ώστε το νέο αυτό σκάφος να σηκώσει άγκυρες. Στο εξής θα πλέει στο Αιγαίο ως πρεσβευτής ειρήνης αλλά και ως ακρίτας των εθνικών μας δικαιωμάτων. Καλά και ασφαλή ταξίδια στο νέο υπερσύγχρονο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού».

Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε σύντομη ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην πυραυλάκατο, όπου είχε την ευκαιρία να υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών, να χαιρετήσει το πλήρωμα και να ευχηθεί καλά ταξίδια. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο
Ο πρωθυπουργός στο κατάστρωμα του πλοίουΒασίλης Σκουλαράκος / Newsbomb.gr

Δείτε φωτογραφίες:

Παναγιωτόπουλος: «Απόλυτη εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας στη στρατιωτική»

Η πολιτική ηγεσία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τη στρατιωτική ηγεσία. Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, όλη τη στρατιωτική ηγεσία. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα, από το Σκαραμαγκά, κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Βλαχάκος».

«Αυτή η ηγεσία», πρόσθεσε αναφερόμενος στη στρατιωτική ηγεσία, «έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί στα δύσκολα. Αυτή, λοιπόν, την ώρα που η απειλή εναντίον της χώρας είναι κάτι παραπάνω από ορατή, οφείλουμε όλοι, ο καθένας όπως μπορεί και στο μέτρο της ευθύνης που του αναλογεί, να συνδράμουμε τη στρατιωτική ηγεσία ώστε να επιτελεί απερίσπαστη το έργο της, δηλαδή να θωρακίζει τη χώρα».

Αναφερόμενος στην πυραυλάκατο «Βλαχάκος», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι αποτελεί «έναν ακόμη πολλαπλασιαστή ισχύος στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ αποδεικνύει στην πράξη τη βούληση της κυβέρνησης για «ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με τεχνολογίες αιχμής».

«Εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιείται κοσμογονία στην αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «έχει γίνει πολύ δουλειά πίσω μας και έρχεται ακόμα πιο σκληρή δουλειά μπροστά μας. Η δράση προκαλεί κριτική, πολλές φορές περισσότερη από την αδράνεια».

Εξάλλου, χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, η ιστορία διδάσκει «ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται» και υπογραμμίζοντας ότι «στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί».

Επανέλαβε, δε, ότι τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, και αυτό απαιτούν οι δύο λαοί, «και είναι μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί έναν ακόμη σταθμό στην αλματώδη και πρωτοφανή προσπάθεια της χώρας για την ενίσχυση των ελληνικών όπλων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων καθιστά «την Ελλάδα ισχυρότερη και ικανότερη στον αμυντικό τομέα» ενώ αναφέρθηκε στους εργαζόμενους Ελευσίνας επισημαίνοντας ότι «δεν θα φτάναμε στο σημερινό αποτέλεσμα χωρίς το μόχθο τους» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για την απόδοση του πλοίου στο στόλο.

Η πυραυλάκατος «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»

Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα κρούσης εντάσσεται και επίσημα στον ελληνικό Στόλο και πιο συγκεκριμένα στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε προβολή ισχύος, με ιδιαίτερα μεγάλες ικανότητες. Είναι η 7η πυραυλάκατος Super Vita του ελληνικού Στόλου και αν και καθυστέρησε σχεδόν δύο χρόνια η παραλαβή της, το ΓΕΝ εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για την ενσωμάτωσή της και φυσικά αισιοδοξία για τις λύσεις που θα προσφέρει.

Το Newsbomb.gr δίνει και πάλι το «παρών» σε μια ακόμα σπουδαία μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και σας μεταφέρει από τον Ναύσταθμο εικόνες, βίντεο, αλλά και live εικόνα.

Θυμίζουμε πως στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τα ναυπηγεία Ελευσίνας και είχε ανέβει στην υπό κατασκευή πυραυλάκατο ΒΛΑΧΑΚΟΣ, με τα στελέχη του Στόλου να τον διαβεβαιώνουν πως η πυραυλάκατος κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» θα είναι πανέτοιμη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πρόκειται για μία πολύτιμη προσθήκη στον Στόλο, που έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες.

Η πυραυλάκατος με τον πανίσχυρο οπλισμό έχει ήδη επανδρωθεί με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιούν στο σκάφος δοκιμαστικές πλεύσεις. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει διαμηνύσει πως για να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η πυραυλάκατος θα πρέπει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα να λειτουργούν στην εντέλεια και επίσης να τοποθετηθούν όλα τα οπλικά του συστήματα.

Όπως και η ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, η πυραυλάκατος ΒΛΑΧΑΚΟΣ είναι εξοπλισμένη με προηγμένα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ΜΜ40 Exocet Block 3 που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου, ενώ η εμβέλειά τους φθάνει τα 180 χιλιόμετρα. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι πυραυλάκατοι Super Vita αποτελούν τεράστια απειλή για τους Τούρκους, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσουν, σχεδόν 35 κόμβων και το μικρό εκτόπισμά τους τις καθιστούν ως πλοία ύψιστης επιχειρησιακής αξίας, μιας και έχουν τη δυνατότητα να κρύβονται σε μικρές νησίδες και βραχονησίδες και να μην γίνονται αντιληπτές. Εκτός από τους φονικούς Exocet διαθέτουν το αντιπυραυλικό σύστημα CIWS με 21 κατευθυνόμενα βλήματα , πυροβόλο 76mm Super Rapido Oto Breda και δύο μικρότερα πυροβόλα 30mm Oto Breda.

Η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, που μαζί με τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό «έπεσαν» κατά την εκτέλεση του καθήκοντος το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, υπερασπιζόμενοι τις βραχονησίδες. Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο.

Με τον χρόνο να αποτελεί επιχειρησιακό κριτήριο, στο Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν να μπει άμεσα στη δύναμη του Στόλου η πυραυλάκτος ΒΛΑΧΑΚΟΣ και παράλληλα να τρέξουν και τα άλλα εξαιρετικά σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα Belh@rra, το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, αλλά και το «ξεπάγωμα» της υπόθεσης των κορβετών.

Περιθώρια λοιπόν για αδικαιολόγητες αδράνειες δεν υπάρχουν και οποιαδήποτε καθυστέρηση και «λοξοκοίταγμα» σε εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε... εναλλακτικά προβλήματα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επιχειρησιακή δράση του Στόλου μας.

Ακολουθεί η ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ Στυλιανού Πετράκη:

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας

Κύριοι Υφυπουργοί

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Νικαίας και Μάνης

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Η ένταξη κάθε νέας μονάδας στο δυναμικό του Στόλου, συνιστά την εκπλήρωση μιας ιδιαίτερης για εμάς προσμονής, εξύψωσης του ηθικού, αλλά και δημιουργίας προσδοκιών, αφού σηματοδοτεί την προαγωγή των δυνατοτήτων και της μαχητικής ικανότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Με την ένταξη του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ στο στόλο ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε σοβαρές καθυστερήσεις και απαιτήθηκαν υψηλού ρίσκου πρωτοβουλίες από την πολιτεία και το ΠΝ για την ολοκλήρωσή του. Στην όλη προσπάθεια καθοριστική ασφαλώς υπήρξε η συμβολή των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Καθώς οι προκλήσεις σήμερα κλιμακώνονται περισσότερο από ποτέ, οι καθημερινές επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν. Η εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ Δομή Δυνάμεων, έγκαιρα αποτύπωσε αυτή τη νέα πραγματικότητα και αποτελεί την πυξίδα για το Ναυτικό της επόμενης 15ετίας. Ένα Ναυτικό ισχυρότερο και με περισσότερες ασφαλώς δυνατότητες από το σημερινό.

Η υλοποίηση Δομής Δυνάμεων απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικό σχεδιασμό από το ΠΝ, προσήλωση, συνέπεια και απόλυτο ορθολογισμό και προτεραιοποίηση στη διάθεση των περιορισμένων σε κάθε περίπτωση πόρων τα επόμενα χρόνια.

Παρά τις δυσκολίες που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση, το Ναυτικό βρίσκεται σε καθημερινή βάση στις θάλασσες, προβάλλοντας τη Σημαία μας. Το γεγονός αυτό είναι προϊόν της τιτάνιας προσπάθειας που περιλαμβάνει σχολαστικό επιτελικό σχεδιασμό από το ΓΕΝ αλλά και ένα εξαιρετικό πρωτογενές έργο που επωμίζονται πρωτίστως ο Αρχηγός Στόλου και ο Διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού με τα επιτελεία τους.

Τελικά όμως το βάρος πέφτει στον άνθρωπο, και οι άνθρωποί μας με την κουλτούρα τους, το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και τον πατριωτισμό τους είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά.

Γυναίκες και άνδρες του Στόλου,

Η πατρίδα και το καθήκον απαιτούν από εσάς και τα καράβια σας να βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή, προμάχοι και σημαιοφόροι. Αυτό κάνατε πάντα και αυτό απαιτούμε από εσάς να εξακολουθήσετε να κάνετε. Να ταξιδεύετε, να κινδυνεύετε και να υπερασπίζετε την πατρίδα στις θάλασσες, με τον τρόπο που εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα.

Σας διαβεβαιώ όμως ότι οι κόποι σας δεν περνούν απαρατήρητοι. Η πολιτεία αναγνωρίζει τις προσπάθειές σας, και εμφατική επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η πρόσφατη εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για τη θέσπιση πρόσθετης αμοιβής για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημέρα μας φέρνει ξανά στο νου τους ήρωες των Ιμίων.

Το όνομα του τότε Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου μαζί με αυτά του Υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, αγαπητού και αξέχαστου συμμαθητή μου, και του Ανθυπασπιστή Έκτορα Γιαλοψού, έχει ήδη περάσει στην ιστορία και κοσμεί το πάνθεον των ηρώων της χώρας. Και αποτελεί μεγάλη μας τιμή σήμερα, που ο αδελφός του ήρωα κύριος Νικόλαος Βλαχάκος, θα είναι ο ανάδοχος του πλοίου που θα φέρει το όνομα Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Κυρίες και Κύριοι,

Στο Πολεμικό Ναυτικό ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Στις προκλήσεις απαντούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, και σας διαβεβαιώ, πως σε κάθε περίπτωση τα πλοία μας και τα άξια πληρώματά τους, πιστά στις αξίες και τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι πάντα έτοιμα να εκπληρώσουν στο ακέραιο την αποστολή τους. Τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ προτρέπω να εργαστούν άοκνα, ώστε πολύ σύντομα ο Στόλος να αξιοποιήσει πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες του νέου μας πλοίου.

ΒΖ για την έως τώρα προσπάθεια. Σας εύχομαι καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.

Σας ευχαριστώ».

Ο Χαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ

«Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη ικανοποίηση, χαρά και υπερηφάνεια παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών επ’ ευκαιρία της τελετής ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

Σήμερα ένα ολοκαίνουριο Πολεμικό Πλοίο με σημαντικότατη ισχύ πυρός έρχεται να προσθέσει την δύναμη των όπλων του στην συνολική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναλαμβάνοντας υπηρεσία στις ελληνικές θάλασσες και όχι μόνο.

Το όνομα του πλοίου σημαδιακό, με έντονους συναισθηματικούς συνειρμούς, πρόσφατους σχετικά στη συλλογική μνήμη, συνειρμούς που άγγιξαν ευαίσθητες χορδές στις ψυχές όλων των Ελλήνων, σε στιγμές που φόρτισαν το Έθνος. Ο Μάχιμος Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, υπήρξε κι αυτός ένας από εμάς. Ήταν κι έμεινε στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων, ως ένας απ’ αυτούς που όταν ήρθε η ώρα, έδωσε το υπέρτατο αγαθό, την ζωή του, για να υπερασπιστεί το εθνικό έδαφος, όπως το εθνικό χρέος επιτάσσει! Τιμή και δόξα σ’ αυτόν και την οικογένειά του!

Έτσι το όνομα «ΒΛΑΧΑΚΟΣ», που μέχρι σήμερα ήταν ταυτισμένο στην συνείδηση των Ελλήνων με την ύστατη θυσία υπέρ της Πατρίδας, εφεξής θα ταυτίζεται και με την ισχύ του Ναυτικού μας την οποία θα εκπέμπει η παρουσία, η φωτιά και το ατσάλι αυτού του Πλοίου. Στη θέα του, οι δυνητικοί επιβουλείς μας θα βλέπουν ένα πολεμικό πλοίο «ἄξιον φοβηθῆναι», για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Θουκυδίδη. Ενώ την ίδια στιγμή, με την επιβλητική του παρουσία στα ακριτικά μας νησιά, οι νησιώτες μας θα πλημμυρίζουν με αισθήματα υπερηφάνειας και σιγουριάς ότι οι ελληνικές θάλασσες βρίσκονται σε στιβαρά και πανάξια χέρια. Στα χέρια των άξιων απογόνων του Θεμιστοκλή, του Μιαούλη και του Κουντουριώτη.

Κυρίες και κύριοι, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί έναν ακόμα σταθμό στην αλματώδη και πρωτοφανή πανθομολογουμένως εθνική προσπάθεια που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση των Ελληνικών Όπλων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είμαι ευτυχής και υπερήφανος γι’ αυτό, και θα’ θελα εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν με τις αποφάσεις, τις πράξεις και τον κόπο τους σε αυτό, που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα, αφού καθιστά την Ελλάδα ισχυρότερη και ικανότερη στον αμυντικό τομέα.

Δεν θα φθάναμε όμως στο σημερινό αποτέλεσμα, χωρίς τον μόχθο και τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίοι μας προσέφεραν ένα ακόμα πανίσχυρο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων. Γι’ αυτό και τους ευχαριστώ θερμότατα. Όπως ευχαριστώ και τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού που συντόνισαν μεθοδικά την απόδοση του Πλοίου στον Στόλο.

Απευθυνόμενος στον Κυβερνήτη, τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα του ΒΛΑΧΑΚΟΥ, σας καλώ να τιμήσετε και το Πλοίο που σας παραδίδει από το υστέρημά του σήμερα ο ελληνικός λαός, αλλά και το Όνομά του.

Σας καλώ να το υπηρετήσετε με πάθος, πειθαρχία, υπομονή, επιμονή, υψηλό φρόνημα και μέγιστη προσήλωση στο καθήκον σας.

Σας καλώ να μείνετε πιστοί στην μακραίωνη και τρισένδοξη ελληνική ναυτική παράδοση και ιστορία, αποδεικνύοντας την ναυτοσύνη σας στη θάλασσα.

Σας καλώ να είστε έτοιμοι να πλεύσετε «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» εναντίον οποιουδήποτε επίδοξου επιβουλέα, όπου και όποτε απαιτηθεί, με την ψυχή σας δοσμένη στις επιταγές του ρητού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» που διέπει την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας στο βάθος των αιώνων.

Ο Άγιος Νικόλαος να στέκει πάντοτε φύλακας και προστάτης στην πλώρη σας

Καλές θάλασσες.

Σας ευχαριστώ πολύ»