ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΘΝΙΚΑ

Παράνοια Ερντογάν: Θέτει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Παράνοια Ερντογάν: Θέτει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
Η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει στα άκρα την ένταση με την Αθήνα
AP

Θέτει ταυτόχρονα θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών καλώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να έρθουν στα… συγκαλά τους.

Ούτε λίγο ούτε πολύ από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας προκύπτει ότι Ταγίπ Ερντογάν στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ, αλλά και στις υπόλοιπες δυνάμεις της Ε.Ε. περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών (άρα επιμένει στην άθλια ρητορική του ενάντια στην εδαφική μας κυριαρχία), θέτει θέμα έναντι της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και ταυτόχρονα ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

Κοινώς ανοίγει όλα τα μέτωπα και λέει ταυτόχρονα ότι η στάση των ΗΠΑ αντιβαίνει – κατά την κρίση του – στις αξίες της Νοτιαονατολικής Συμμαχίας, υπονοώντας ενδεχομένως ότι μπορεί και να φύγει… Επί του πρακτέου εγκαλεί τις ΗΠΑ να υπακούσουν στα παρανοϊκά του αιτήματα.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας αναφέρει: «Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά πρέπει να έρθουν στα συγκαλά τους. Η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο για την ελληνοκυπριακή διοίκηση, είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας».

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τόσο ο Διοικητής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγός Ατίλα Γκιουλάν και ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Ερτσιμέντ Τατλιόγλου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κατάπτυστη ανακοίνωση:

« Στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης έγινε έκκληση να ανατραπεί αυτή η απόφαση, η οποία είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας. Τονίστηκε ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε νόμιμη μέθοδο και μέσο για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας έναντι των μάταιων προσπαθειών της Ελλάδας. Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ τονίζοντας ότι οι δραστηριότητές της θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Θα πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ειρήνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν κάνει λόγο για νόμιμες μεθόδους και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τους συνήθεις εκβιασμούς του επί του πεδίου, όμως και μόνο το γεγονός ότι συνδέει τα κατεχόμενα της Κύπρου με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δείχνει ξεκάθαρα αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας.

Η αποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, από την οποία και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας κάνει λόγω για αναγνώριση της "ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ".