ΕΘΝΙΚΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αποστρατιωτικοποιήστε τώρα τα νησιά - Θα υπάρξει απάντηση

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.
Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via Getty Images

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο CNN Turk και το Kanal D, στην οποία επιτέθηκε σφοδρότατα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. 

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη σε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενήθηκε παράλληλα στο CNN Turk και το Kanal D, όπου μεταξύ άλλων πήρε θέση και για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Όλα τα θέματα άνοιξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σχεδόν δίωρη συνέντευξή του. Αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στο Αιγαίο απαιτώντας την άμεση «αποστρατιωτικοποίησή» τους, ενώ επιτέθηκε σε πολλές περιπτώσεις και στις ΗΠΑ λέγοντας πως «παρασύρουν την Ελλάδα».

«Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια χώρα που είναι τόσο σημαντική στο ΝΑΤΟ, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά».

«Οι ΗΠΑ είτε αγνοούν τις κινήσεις της Ελλάδας είτε τις ενθαρρύνουν»

Η αναφορά του Ερντογάν στην Ελλάδα: «Οι ΗΠΑ δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη της Συμμαχίας. Εμείς είμαστε μέσα στο top-5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πολύ σημαντική θέση. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ α στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά.

Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση που έβγαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρεται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ που είτε αγνοούν είτε και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Θα σταματήσουμε; Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Λωζάνη και κάνουν τέτοια βήματα».

Μιλώντας για τα F-16 ανέφερε: «Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι πως πρέπει να μας δώσουν τα F-16. Πήραμε απαντήσεις σ' αυτή την κατεύθυνση και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. Μας είπαν ότι «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων». Κατά τη διάρκεια της επίσης, συνάντησα Ρεπουμπλικάνους. Οι συζητήσεις ήταν θετικές. Είπαν ότι θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν».

Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο

Η Τουρκία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενό της», όσο και για τη «χρονική στιγμή».

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δημοσιονομικό έτος 2023.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες –που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδος, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο– θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν μπορούμε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν μίλησε και για αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθησυχάζοντας τους συμπατριώτες του, πως οι «αναγνωρίσεις χρειάζονται χρόνο». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι αναγνωρίσεις των κρατών δεν γίνονται άμεσα. Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες έχουν αναγνωριστεί, όμως πόσο σύντομα συνέβη αυτό; Χρειάστηκε χρόνος. Οι δύο κοινότητες του νησιού πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ισότιμα και τότε θα επιτύχουν. Αν ο ΟΗΕ συμπεριφερθεί δίκαια, η διαδικασία θα προχωρήσει».

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, άφησε και πάλι την αιχμή του για την Ελλάδα: «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν θα κάνουμε αυτά που κάνουν οι Έλληνες».

Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν, στο CNN Turk για ακόμα μια φορά αναλυτές «ξεδίπλωσαν» την τουρκική προπαγάνδα με χάρτες στους οποίους αναφέρουν τα νησιά που θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, σύμφωνα με την Άγκυρα, έχοντας εκ νέου βάλει... φωτιά στη μονταζιέρα για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της γειτονικής χώρας.

Σχετικές ειδήσεις