ΕΘΝΙΚΑ

Nέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Nέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Επίστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ από τις 17 Σεπτεμβρίου με την οποία επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έρχεται στο φως της δημοσιότητας. 

Η τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ περιλαμβάνει εξωφρενικούς ισχυρισμούς περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και πως τα νησιά έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με... μειωμένη κυριαρχία.

Σ' αυτή τη βάση, η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα εμμένει στη θέση της να υπερασπίζεται την παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 (η οποία περιλαμβάνει τη Σύμβαση της Λωζάνης του 1923 σχετικά με το Καθεστώς των Στενών) και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947 και να επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τη σημασία αυτών των υποχρεώσεων. Η προσπάθεια της Ελλάδας να υποβαθμίσει τις νομικές της υποχρεώσεις και να ευτελίσει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι, τουλάχιστον, απογοητευτική».

Η πεντασέλιδη τουρκική επιστολή έρχεται σε απάντηση της ελληνικής για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, το οποίο η Άγκυρα έχει επιλέξει να τονίζει για να χτίζει αφήγημα «αυτοάμυνας».

Σχετικές ειδήσεις

«Προοίμια πολέμου»: Η διαχρονική τουρκική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις ως «πρόβα βομβαρδισμού»

Έρευνα Prorata: Πόσο πιθανό θεωρούν οι Έλληνες ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Προκλητικός Τσαβούσοβλου: Παράνοια της Ελλάδας, θα απαντάμε σε γλώσσα που καταλαβαίνει