ΕΘΝΙΚΑ

Σε «συμπληγάδες» ο Ερντογάν: Τον «τελειώνουν» οι ΗΠΑ, τον περιμένει για «χαριστική βολή» η Ελλάδα

Σε «συμπληγάδες» ο Ερντογάν: Τον «τελειώνουν» οι ΗΠΑ, τον περιμένει για «χαριστική βολή» η Ελλάδα

Οργισμένος ο Ερντογάν μετά το «ξύλο» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού – Χωρίς επιχειρήματα, χωρίς όπλα στη φαρέτρα του ετοιμάζεται για «αυτοκτονία» στο Αιγαίο.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως (και του πανικού) γεννά παραφροσύνη», λέει ο σοφός λαός και η παροιμία βρίσκει απόλυτη ταύτιση στον Τούρκο πρόεδρο. Η έλλειψη ορθολογικής συλλογιστικής στην τουρκική ηγεσία είναι προφανής, με την έλλειψη επιχειρημάτων να οδηγεί σε ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας και σκέψεις για… απονενοημένο διάβημα προς το Αιγαίο.

Από τη μία η τραγική οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και από την άλλη η πίεση από τη Δύση που αντιλαμβάνεται πλέον πόσο αφερέγγυος και επικίνδυνος είναι ο Τούρκος πρόεδρος. Καθόλου τυχαία και καθόλου άστοχη εξάλλου δεν είναι η επιθετική πλέον τακτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ εναντίον του τουρκικού καθεστώτος, ενώ και ευρωπαϊκές χώρες εναντιώνονται έστω και με καθυστέρηση στην πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δύο διαδοχικές παρεμβάσεις Αμερικανών Γερουσιαστών που θέτουν αυστηρότατες προϋποθέσεις για τον εξοπλισμό της Τουρκίας με αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά F-16, προκαλούν νευρικό κλονισμό στο τουρκικό καθεστώς, ενώ οι προειδοποιήσεις από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι «οποιαδήποτε επειθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό του Τούρκου προέδρου.

Είναι προφανές πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς της Άγκυρας, με το ενδεχόμενο αναβάθμισης των τουρκικών μαχητικών F-16 ή και την αγορά νέων να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ άλλωστε ήταν ξεκάθαρος, συνδέοντας σαφώς την πώληση Viper στην Τουρκία με τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας πάνω από το Αιγαίο.

«Ξέρουμε καλά ποιος έχει εξαπολύσει την Ελλάδα εναντίον μας», ήταν η απάντηση της τουρκικής ηγεσίας στον Μενέντεζ, βάζοντας στο στόχαστρο τις ΗΠΑ και προσπαθώντας να παρουσιάσουν την Τουρκία ως θύμα. Τι προσπαθούν να κάνουν επί της ουσίας; Να νομιμοποιήσουν εκ των προτέρων οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια επιχειρήσουν. Το θέμα είναι βεβαίως πώς θα την επιχειρήσουν; Εδώ δεν έχουν ούτε βίδα για ανταλλακτικά στα μαχητικά τους και θα επιτεθούν εναντίον των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ; Γι’ αυτό και αναλυτές χαρακτηρίζουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας ως «αυτοκτονία».

Ειδικά στον αέρα, η Πολεμική μας Αεροπορία είναι ο απόλυτος εφιάλτης για τους Τούρκους, με τους πιλότους της γείτονος να ξέρουν καλά ποιος έχει το «πάνω χέρι» στο Αρχιπέλαγος και ποιος μπαίνει στη «θέση 6.00» με συνοπτικές διαδικασίες σε κάθε αερομαχία. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα τουρκικά επιτελεία από την Ελλάδα, μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν, με τους Τούρκους χειριστές να μεταφέρουν την ανωτερότητα των Ελλήνων, ενώ σε θάλασσα και στεριά οι Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Όμως, πέρα από την ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των Κλάδων, που έχουν αποδείξει τα αντανακλαστικά τους σε κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, η εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με πανίσχυρα και υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, αναγκάζουν το τουρκικό καθεστώς να περιορίζεται σε γραφικές δηλώσεις που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν.

Οι εικόνες με τα δύο πρώτα F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας να τίθενται σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και οι εικόνες από τα Rafale να σαρώνουν καθημερινά τον ουρανό του Αιγαίου, προκαλούν εφιάλτες στην Τουρκία, που ακόμα παρακαλεί για να λάβει ανταλλακτικά για τα F-16 της.

Παράλληλα, η ενίσχυση των συνεργασιών της χώρας μας με χώρες – κλειδιά, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, με τις οποίες εκτελούνται μονίμως ασκήσεις συνεργασίας σε στεριά, αέρα και θάλασσα, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους Τούρκους, οι οποίοι αναζητούν ωστόσο μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν ένταση στο Αρχιπέλαγος. Ποια θα είναι η ευκαιρία αυτή; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Για το λόγο αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξαιρετικά προσεχτικές ώστε να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Οι νοήμονες στην Τουρκία γνωρίζουν καλά ότι αν τα βάλει με την Ελλάδα, αυτή ειδικά τη χρονική στιγμή, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Όχι μόνο γιατί η χώρα μας είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, αλλά και γιατί είναι σε κακή κατάσταση ο τουρκικός στρατός. Όμως από την άλλη σκέφτονται πως, αν η Ελλάδα λάβει τα επόμενα χρόνια τα υπόλοιπα 81 Viper, τα 18 ακόμα Rafale, τα F-35, εκσυγχρονίσει τα F-16 Block 50, παραλάβει τις φρεγάτες Belh@rra, εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ και τελικά αγοράσει και κορβέτες, τότε όχι μόνο δεν θα έχει καμία τύχη, αλλά θα κινδυνεύει με ισοπέδωση σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας.

Τι θα κάνει λοιπόν; Θα προκαλεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα να κάνει την πρώτη κίνηση, να είναι αυτή που θα πατήσει πρώτη τη σκανδάλη. Τότε το τουρκικό καθεστώς θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως θύμα που δέχεται επίθεση και θα μας οδηγήσει σε παράλογες διαπραγματεύσεις. Η στρατιωτική ηγεσία το γνωρίζει καλά αυτό και για το λόγο αυτό έχει δώσει σαφείς εντολές προς τους τρεις Κλάδους για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Διαβάστε επίσης:

Ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης και οι πρόβες πολέμου

ΗΠΑ: F-16... γιοκ για την Τουρκία! Νέα τροπολογία - «μπλόκο» στην προμήθεια μαχητικών

Σκληρή γλώσσα Mενέντεζ κατά Ερντογάν και State Department: Να τιμωρηθεί ο επιτιθέμενος