ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία έδωσε τα χέρια με τη Λιβύη για την ΑΟΖ - Πιο κοντά σε «θερμό» επεισόδιο

Η Τουρκία έδωσε τα χέρια με τη Λιβύη για την ΑΟΖ - Πιο κοντά σε «θερμό» επεισόδιο

«Θερμαίνονται» τα νερά της Μεσογείου, καθώς η Τουρκία υπέγραψε τελικά συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ, γεγονός που βαθαίνει τη ρήξη με τη χώρα μας.

Η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε περί τις 15:00 τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία επιτρέπει την εκμίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για Εξερεύνηση Πετρελαίου και Αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, αναμένεται η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, εφόσον γίνουν γνωστές οι λεπτέμερειες της τουρκολιβυκής συμφωνίας.

Ζωτικής σημασίας η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Συνάντηση Δένδια με το Γάλλο πρέσβη

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Πιο κοντά το «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνοδεύεται από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου, Μέχμετ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

Τα πρόσωπα προφανώς και έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν. Ειδικότερα, τα «χαρτοφυλάκια» των Ντονμέζ και Ακάρ έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το ταξίδι στη Λιβύη, καθώς φημολογείται πως η Άγκυρα έχει ρίξει «γέφυρες» και στις δυο αντιμαχόμενες πολιτικές πλευρές έτσι ώστε να επαναφέρει και να ενεργοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και οι εκλογές στο πλαίσιο αυτό, να επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για στρατιωτική εκπαίδευση, και να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μάλιστα, λογαριασμοί που προωθούν το αφήγημα της Άγκυρας στα social media, όπως ο παρακάτω που φέρει το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα», εμφανίζονται σίγουροι για εκχώρηση της ΑΟΖ της Λιβύης στην Τουρκία. «Ο υπουργός Τσαβούσογλου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την εκχώρηση της ΑΟΖ στην Τουρκία για να γίνουν έρευνες από τουρκικές εταιρείες ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ δημοσιεύει και τον σχετικό χάρτη.

Σε αυτόν, φαίνονται ξανά οι περιοχές όπου δεσμεύονται από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και γίνεται σαφές πως όχι απλά θα ανέβει κατακόρυφα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ο κίνδυνος «ανάφλεξης» θα είναι πιο κοντά από ποτέ.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Βαληνάκης, ο οποίος είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, ανέφερε ότι αν πράγματι εκχωρηθεί η ΑΟΖ της Λιβύης στην Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου θα είναι ένα βήμα πιο κοντά.

«Εξωφρενικό, αλλά αν πράγματι ισχύει ότι η Λιβύη ετοιμάζεται να «εκχωρήσει» την ΑΟΖ της για έρευνες υδρογονανθράκων σε Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου έρχεται…Σημειώνεται ότι τελευταία ο Ερντογάν εξασφάλισε στενές σχέσεις και με τις 2 πλευρές του λιβυκού εμφυλίου!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η εξέλιξη αυτή έχει έρθει σε μια εποχή όπου η Τουρκία έχει φτάσει στα άκρα τις σχέσεις της με την Ελλάδα, κλιμακώνει διαρκώς την ένταση και επιχειρεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει «ατύχημα» στο Αιγαίο ή οπουδήποτε αλλού θα της ήταν «χρήσιμο» για τις επιδιώξεις της, γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα «θερμαίνονται» επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις έχοντας σαφή και πάγια θέση.

Η χώρα δεν επιδιώκει συγκρούσεις, βασίζεται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, πλην όμως, αν καταστεί αναγκαίο θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν προτείνει συνάντηση στην Πράγα

Κατά η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνοτουρκική κρίση, αλλά και στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση του newsbomb.gr περί ενδεχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, αυτή την εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Εάν αναληφθεί τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση θα το αξιολογήσει και θα κρίνει αναλόγως. Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές μας όπως και η ακραία ρητορική της Τουρκίας εναντίον μας. Εάν και εφόσον μας προτείνουν κάτι τέτοιο, τότε θα το αξιολογήσουμε με θετική διάθεση».

Θυμίζεται ότι στις 6-7 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, παρουσία και των ηγετών των δύο χωρών.

Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών στην Πράγα, όπως σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, θα είναι ωστόσο το ενεργειακό πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση περί του ρόλου των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική κρίση, ο εκπρόσωπος ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις αμερικανών αξιωματούχων για την προκλητική στάση της Τουρκίας, και ότι η κυριαρχία μας δεν αμφισβητείται, όπως και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο που δείχνουν ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό για τα F-16. Όλοι οι σύμμαχοί μας αλλά κι ο υπόλοιπος κόσμος στέκονται απέναντι σε κάθε αναθεωρητική διάθεση».

Σχετικές ειδήσεις