ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας - Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας - Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε
AP Photo

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν ρίχνει τους τόνους, αλλά συνεχίζει την επιθετική ρητορική των τελευταίων μηνών κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και όλα αυτά λίγη ώρα πριν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου της Ε.Ε..

Μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά:

«Σχεδόν κάθε μέρα, ξυπνάμε ως ανθρωπότητα μπροστά σε μια νέα κρίση και ένταση. Βιώνουμε τις πικρές συνέπειες του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ των δύο γειτόνων μας. Παρακολουθούμε πώς τα ελληνικά πλοία πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ακούει ο λαός; Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Τι θέλει; Ενάντια σε τι; Κατά της Τουρκίας. Ο, τι και αν κάνει, είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Η δήλωση αυτή έρχεται μερικά 24ωρα αφότου η Άγκυρα ανοίξε παράθυρο για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα σενάριο που σε κάθε περίπτωση «κάηκε» μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση του newsbomb.gr περί ενδεχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, αυτή την εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε:

«Εάν αναληφθεί τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση θα το αξιολογήσει και θα κρίνει αναλόγως. Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές μας όπως και η ακραία ρητορική της Τουρκίας εναντίον μας. Εάν και εφόσον μας προτείνουν κάτι τέτοιο, τότε θα το αξιολογήσουμε με θετική διάθεση».

Θυμίζεται ότι στις 6-7 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, παρουσία και των ηγετών των δύο χωρών.

Σχετικά με τη συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στην Κωνσταντινούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση. «Αυτό που κρατάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πως γνωρίζουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις αμερικανών αξιωματούχων για την προκλητική στάση της Τουρκίας, για τη αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο», συνέχισε.

Θυμίζεται πως στη συνάντηση αυτή ο Σύμβουλος των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης