ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Ετοιμάζουν «εκπλήξεις» στους Τούρκους! Έχει «δώρα» στο Αιγαίο…

Ένοπλες Δυνάμεις: Ετοιμάζουν «εκπλήξεις» στους Τούρκους! Έχει «δώρα» στο Αιγαίο…
Eurokinisi / Φωτογραφία Αρχείου

Οι «αστακοί», οι «αόρατοι κυνηγοί» και το αβύθιστο αεροπλανοφόρο – Πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θα απαντήσουν σε κάθε επιθετική ενέργεια της Άγκυρας – Στα σημεία - «κλειδιά» το Πολεμικό Ναυτικό, έτοιμη για «kill» η Πολεμική Αεροπορία, με το δάχτυλο στη σκανδάλη ο Στρατός Ξηράς.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, πάντα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αυτή είναι η αποστολή μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για αυτές τις καταστάσεις και έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Αν έρθει η κρίσιμη στιγμή, που όλοι ευχόμαστε να μην έρθει, τότε να είστε σίγουροι πως θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Η φράση αυτή ανήκει σε ανώτατο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr έδωσε το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στους τρεις Κλάδους, με φόντο την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου και τις απειλές για εμπόλεμη σύρραξη.

Η αλήθεια πάντως είναι πως στο ελληνικό «Πεντάγωνο» επικρατεί παροιμιώδης ψυχραιμία, ένα αίσθημα σιγουριάς για τις δυνάμεις μας, τις ικανότητές μας και την αποφασιστικότητά μας. Αυτό βεβαίως δεν είναι τυχαίο, πηγάζει από την εξαιρετική δουλειά που επιτελείται στους τρεις Κλάδους, με τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων και κυρίως την άριστη γνώση της αποστολής τους.

Όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν αν έρθει η κρίσιμη ώρα. Από τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των πλοίων και των υποβρυχίων του Πολεμικού μας Ναυτικού, μέχρι τους μπαρουτοκαπνισμένους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, τους κομάντο των Ειδικών Δυνάμεων και τον πιο νέο στρατιώτη του Στρατού Ξηράς που επιτηρεί στο ανατολικό Αιγαίο τις κινήσεις της απέναντι πλευράς.

Άλλωστε, με την κρίση του 2020 η χώρα μας αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν με συνέπεια ότι είναι έτοιμες για όλα, βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, έχουν «διαβάσει» καλά τον αντίπαλο, παρακολουθούν κάθε κίνησή του και μπορούν να κινηθούν προς αποτροπή του αποτελεσματικά, όταν αυτό απαιτηθεί.

Ξέρει ποιους έχει απέναντί του ο Ερντογάν

Παρά τις αλλεπάλληλες ήττες από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να προκαλεί και να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στη νευραλγική περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σαφέστατα πρόκειται για μια πανίσχυρη στρατιωτικά δύναμη, με υπεράριθμο στράτευμα, όμως, ακόμα και οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί πως αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο επί του πεδίου είναι η στρατηγική, η ψυχραιμία και η εμπειρία να ξέρεις πότε θα κάνεις το επόμενο κρίσιμο βήμα.

Από την κρίση λοιπόν του 2020 και έπειτα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έσπευσαν χωρίς την παραμικρή αδράνεια να θωρακίσουν ακόμα καλύτερα τα σύνορα απ’ άκρη σ’ άκρη, με το Πολεμικό Ναυτικό να «κλειδώνει» τα σημεία - «κλειδιά» του Αρχιπελάγους, την Πολεμική Αεροπορία να τρομοκρατεί στον αέρα τους Τούρκους, το Στρατό Ξηράς να δημιουργεί τείχος στον Έβρο και να φορτώνει τα νησιά με οπλισμό και τους Έλληνες κομάντο να κάνουν «σπίτι» τους τα νησάκια και τις βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό έχουν καταφέρει να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους και να προλαβαίνουν οποιαδήποτε ενέργειά τους πριν καν εκδηλωθεί.

Μάταια ο Ερντογάν αναζητούσε εδώ και 2,5 χρόνια μία νίκη επί του πεδίου που θα αναγκάσει την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών άνευ όρων και θα τη χρησιμοποιούσε και πολιτικά στο εσωτερικό. Οι ήττες είναι συνεχείς για τους Τούρκους, που σε κάθε απόπειρα πρόκλησης έβλεπαν μπροστά τους ελληνική σημαία. Τα παραδείγματα είναι πολλά… Έβρος, έξοδος τουρκικού Στόλου από το Ακσάζ, «επακούμβηση» της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS, «ξετρύπωμα» και… βασανιστήρια σε τουρκικά υποβρύχια στο κεντρικό Αιγαίο και την Κάρπαθο και άλλα πολλά «χουνέρια» που ίσως δεν μάθουμε και ποτέ.

Κρύβουν… εκπλήξεις τα νησιά

Με την Τουρκία να απειλεί καθημερινά ακόμα και με εισβολή σε ελληνικά νησιά, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» δεν έχουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αδικαιολόγητες αδράνειες.

Το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει εντολή για επαγρύπνηση σε κάθε Μονάδα της Επικράτειας, ειδικά στα σύνορα, ενώ η άσκηση «Αλέξανδρος ‘22» που είναι σε εξέλιξη, προσομοιώνει ουσιαστικά συνθήκες κρίσης με την Τουρκία, μια πρόβα «θερμού» επεισοδίου με πολλά πιθανά σενάρια.

Οι Τούρκοι βεβαίως αναζητούν ευκαιρία, εντούτοις η εικόνα σχεδόν 20 βαρύτατα οπλισμένων πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού αναπτυγμένα σε όλο το Αρχιπέλαγος και ο φόβος ότι οι «αόρατοι κυνηγοί», τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214 του ελληνικού Στόλου, μπορούν να στοχεύσουν κάθε μονάδα επιφανείας τους, ανατρέπει τους σχεδιασμούς για έξοδο προς το Αιγαίο.

Ωστόσο, με τη ρητορική της έντασης να έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο, η αποστολή στην περιοχή του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ενός ερευνητικού σκάφους, όπως το Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία μοιάζει ως η πλέον πιθανή. Πότε θα ανάψει το φυτίλι της έντασης; Όταν ένα ερευνητικό τύπου Oruc Reis επιχειρήσει να πλησιάσει την Κρήτη. Εκεί το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει στηθεί ως «Κέρβερος» έτοιμο να βυθίσει κάθε τουρκικό όνειρο. Και αυτό είναι κάτι που το έχει καταστήσει απολύτως σαφές και η ελληνική διπλωματία. Επιχειρησιακά άλλωστε, το ελληνικό «αεροπλανοφόρο», η Κρήτη δίνει πλεονέκτημα στη χώρα μας, μιας και διαθέτει αεροδρόμια με Πολεμικές Μοίρες με δεκάδες F-16 Block 52+ και δύο Viper, ενώ οι ναύσταθμοι του νησιού μπορεί να παρέχουν τεράστια υποστήριξη στο Πολεμικό μας Ναυτικό, την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά.

Αν όμως οι Τούρκοι επιχειρήσουν να… έρθουν νύχτα σε κάποιο νησί, όπως λέει και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος; Σαφέστατα, τα εκατοντάδες νησάκια του Αιγαίου και οι βραχονησίδες δίνουν το πλεονέκτημα αιφνιδιασμού στους Τούρκους, ωστόσο, οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για… εκπλήξεις, μιας και οι Έλληνες κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, έχουν κάνει σπίτι τους τις βραχονησίδες του Αρχιπελάγους, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έχει «φορτώσει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθιστώντας τα «αστακούς», έχοντας δώσει ξεκάθαρες εντολές για αντιμετώπιση κάθε ενέργειας.

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν επικρατεί ψυχραιμία και σιγουριά στην στρατιωτική ηγεσία. Γιατί με πολλή δουλειά και μεθοδικές κινήσεις έχουν δημιουργήσει μια «ατσάλινη ασπίδα» από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και το Καστελλόριζο. Πλέον, ένα είναι σίγουρο, αν οι Τούρκοι οδηγήσουν την κατάσταση στη σύρραξη και υπάρξει πολιτική βούληση για άμεση απάντηση, η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι τρομακτικής ισχύος.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ακυρώνουν το τουρκολιβυκό σύμφωνο - «Υποχρεούνται να μην κάνουν συμφωνίες»

Βίντεο ντοκούμεντο: Μάχη Ελλήνων και Τούρκων στο Αιγαίο - Πώς το λιμενικό αποτρέπει τους εισβολείς

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας - Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε