ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Με fake news και ψεύτικους χάρτες πάει στην Πράγα

Ερντογάν: Με fake news και ψεύτικους χάρτες πάει στην Πράγα
getty images

Πινγκ πονγκ Ερντογάν με την αποστρατιωτικοποίηση και το μεταναστευτικό – Αντεπίθεση Μητσοτάκη στην Πράγα

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε σήμερα την ψευδή ρητορική που ξεκίνησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τους παράνομους μετανάστες. Ο Ερντογάν υποστήριξε χαρακτηριστικά: «βλέπουμε πώς τα ελληνικά πλοία θάβουν αθώους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Έχουμε ακούσει τίποτα από τον κόσμο;». Ο Ερντογάν, υποστήριξε, επίσης, ότι είναι η Τουρκία που διασώζει τους μετανάστες επειδή οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι, «εκπληρώνουν τις απαιτήσεις του ισλαμισμού». «Οι φρεγάτες μας τρέχουν, τους προλαβαίνουν και τους σώζουν από τη θάλασσα. Διότι εμείς είμαστε μουσουλμάνοι. Και εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις του ισλαμισμού μας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα νέο κρεσέντο παράνοιας.

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας αναφέρουν: «Η Τουρκία αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της. Ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα. Όμως η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να φυλά τα σύνορα της, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Στην επικείμενη σύνοδο της Πράγας ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εκθέσει διεθνώς για ακόμη μία φορά την απαράδεκτη αναθεωρητική ατζέντα και τα fake news που προβάλλει καθημερινά η Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας, τις ωμές απειλές κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας με αιχμή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο για περίπου μία ώρα στην Ολομέλεια του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας το μεσημέρι, αλλά και το βράδυ στο δείπνο των 44 ηγετών. Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν κατά πληροφορίες 4 στρογγυλά τραπέζια των 11 ηγετών έκαστο με τις πληροφορίες να συγκλίνον πως οι δύο ηγέτες δεν θα βρεθούν στον ίδιο χώρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης σύμμαχό του τις σφοδρές αντιδράσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και κορυφαίων υπουργών της χώρας, καθώς και τη δεδηλωμένη καταδίκη Ε.Ε και Αιγύπτου. Ενώ από χθες βράδυ στο συμμαχικό τείχος έναντι των Τούρκων προστέθηκαν και οι ΗΠΑ, που δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασαν τη νέα συμφωνία της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες, τονίζοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα για τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών, καλώντας και τα δύο μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν μπορούν να αλλάξουν τους χάρτες

Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα καταδίκης της νέας απόπειρας της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει τη σχέση της με το καθεστώς της Λιβύης ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. «Τα σύνορα μας έχουν γαλανό χρώμα και όχι γκρίζο, είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο, που επιχειρεί να ενσταλλάξει η τουρκική ηγεσία δεν φτάνει στους δύο λαούς, που γνωρίζουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει, εάν κάποιος επιχειρεί να επαναχαράξει τους χάρτες της και η ιστορία δεν γράφεται με πυροτεχνήματα. Καλώ την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με ζωγραφιές στους χάρτες δεν αλλάζουν τα σύνορα», είναι το μήνυμα που επί της ουσίας στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, έχουν ήδη ενημερώσει σε χωριστές συναντήσεις τη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, τονίζοντας αμφότεροι ότι η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Υπουργός Εξωτερικών μάλιστα πέραν της εκτενούς ενημέρωσης για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας με το νέο μνημόνιο με τη Λιβύη, έδειξε και τους χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας που απεικονίζουν το νέο-αυτοκρατορικό όραμα του Ταγίπ Ερντογάν και την προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων κατά το δοκούν. Σχετική ενημέρωση έκανε ο κ. Δένδιας και σε άλλους Πρέσβεις των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας, ενώ σήμερα θα συζητήσεις τις εξελίξεις με τον Πολωνό ομόλογό του στη Βαρσοβία, όπου θα μεταβεί για το Warsaw Security Forum.

Ο Πρωθυπουργός πάντως έχει δώσει ήδη το στίγμα του από τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ. «Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι», υπογράμμισε στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Επισήμανε εκ νέου ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο και δήλωσε ότι περιμένει «την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης» αφού η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της και η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κόψη του ξυραφιού πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Ταγίπ Ερντογάν αύριο στην Πράγα.

Σχετικές ειδήσεις