ΕΘΝΙΚΑ

Ο ιταλικός τύπος «τορπιλίζει» το τουρκολυβικό μνημόνιο

Τουρκολιβυκο μνημόνιο
AP

O ιταλικός τύπος αναφέρεται σήμερα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε άκρως επικριτικούς τόνους.

Πιο αναλυτικά, η κεντροδεξιά εφημερίδα Ιl Giornale, ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει ότι «το κείμενο της συμφωνίας παραμένει απόρρητο, αλλά σύμφωνα με πηγές της, αφορά χρονική περίοδο πενήντα χρόνων».

«Για την Ιταλία είναι γροθιά στο στομάχι. Η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, και βρισκόμαστε σε μια φάση ουσιαστικής δυσκολίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Κοστίζει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, των οποίων αμφισβητούνται εμφανώς οι οριοθετημένες ΑΟΖ τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την συγκεκριμένη συμφωνία», προσθέτει η εφημερίδα.

Παράλληλα, στο άρθρο ασκείται κριτική στους χειρισμούς των ιταλικών κυβερνήσεων ευρείας συμμαχίας με πρωθυπουργούς τους Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, με τις κινήσεις τους απομάκρυναν την Ιταλία από την Λιβύη.

Η ιστοσελίδα ειδικευμένη σε θέματα ενέργειας energiaoltre.it, τέλος, σημιώνει ότι «σε ενεργειακό επίπεδο, η συμφωνία αυτή είναι σαφές ότι επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη από το 1959 με χερσαία και υπεράκτια προγράμματα» και ότι «η τουρκική αυτή ενέργεια ζημιώνει, άλλο τόσο, και για την γαλλική Total».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Νέα «πόρτα» στην Τουρκία: Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

ΗΠΑ: Ακυρώνουν το τουρκολιβυκό σύμφωνο - «Υποχρεούνται να μην κάνουν συμφωνίες»

Τουρκολιβυκό μνημόνιο - Εγκολφόπουλος: Η Ελλάδα διαθέτει πολλά διπλωματικά όπλα