ΕΘΝΙΚΑ

Σε παράκρουση ο Ερντογάν μετά την ένταση με Μητσοτάκη – Επανέλαβε το «θα έρθουμε νύχτα ξαφνικά»

Σε παράκρουση ο Ερντογάν μετά την ένταση με Μητσοτάκη – Επανέλαβε το «θα έρθουμε νύχτα ξαφνικά»
Νέες απειλές Ερντογάν, μετά την πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών.
AP Photo/Darko Bandic

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το δείπνο των ηγετών όπου πήρε πληρωμένη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνέχισε να ανεβάζει τους τόνους και να προκαλεί την Ελλάδα. «Θα επιτεθούμε σε όποιον ενοχλεί την Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων.

Όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση να ρίξει τους τόνους και να προσπαθήσει, έστω και για το τυπικό της υπόθεσης, να επιδείξει μια υπεύθυνη στάση αλλά ήρθε με ένα νέο παραλήρημα να τραβήξει ξανά στα άκρα το σκοινί στα ελληνοτουρκικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά το δείπνο των ηγετών στην Πράγα, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία του και πήρε τον λόγο χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια. «Μας απάντησε. Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει. Ξέρετε η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα. Όλο ψέμα. Δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Όμως περιμένουν να κάνει η Τουρκία το βήμα. Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη.

«Σήμερα πολλές χώρες περίμεναν να κάνουμε κάποιο βήμα. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Νότια Κύπρος (Κυπριακή Δημοκρατία) μας είπαν να συναντηθούμε. Τους είπαμε να εδω είμαστε στο όρθιο και τα λέμε. Τους είπα εσείς πρέπει να πάρετε την άδεια απο κάπου αλλού. Μου είπε ὄχι δεν παίρνω την άδεια κανενός... Του απάντησα πως εδώ πάντα έρχεστε με την άδεια άλλων. Μου είπε ότι μου έμειναν δύο μήνες, ας μιλήσουμε να λύσουμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, έγινε ερώτηση στον Ταγίπ Ερντογάν για το αν έχει πρόθεση να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να αρχίσει ξανά ο διάλογος, απάντησε πως «προς το παρόν δεν έχουμε κάτι να πούμε με την Ελλάδα. Το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».

Σε ερώτηση για το αν εννοούσε μια ένοπλη επίθεση σε βάρος της Ελλάδας με τη φράσης «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», ο Τούρκος πρόεδρος απασφάλισε ξανά και εκτόξευσε νέες απειλές.

«Το θέμα το κατάλαβες καλά. Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι «ε μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Αυτό έτσι πρέπει να το ξέρουν. Να το καταλάβουν. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν», ήταν τα λόγια του.