ΕΘΝΙΚΑ

Παρέμβαση Γαλλίας για τουρκολιβυκό μνημόνιο - «Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών»

Μακρόν Τουρκία
Σκληρή ανακοίνωση κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου
AP

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ

Σκληρή ανακοίνωση κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου εξέδωσε η Γαλλία τονίζοντας ότι δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ, ενώ δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι ούτε το Βερολίνο αναγνωρίζει το τουρκολυβικό σύμφωνο.

«Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους» ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικό υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις:

Ο ιταλικός τύπος «τορπιλίζει» το τουρκολυβικό μνημόνιο

Νέα «πόρτα» στην Τουρκία: Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Διπλωματικές πηγές για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε»