ΚΟΣΜΟΣ

«Βρυχάται» ο Ερντογάν: «Όποιος μας ενοχλεί, πληρώνει το τίμημα»

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΑΡ

«Αν κάποιος παρενοχλήσει την τουρκική γη, η Άγκυρα θα τον κάνει να πληρώσει το τίμημα», προειδοποίησε ο Ερντογάν μετά την αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, προαναγγέλλοντας και χερσαίες επιχειρήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής.

«Καταρχάς, αυτή η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τυχαία με βάση ποιος θα έλεγε τι; ή "πώς θα συνέβαινε αυτό;" Όπως έχουμε ξαναπεί εάν κάποιος ενοχλήσει τη χώρα και τη γη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Έτσι, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο νότο μας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αποτελούν απειλή για την Τουρκία,» είπε ο Ερντογάν την Κυριακή (20/11) σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο που επέστρεφε από το Κατάρ.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν αφότου η Τουρκία ξεκίνησε νωρίς την Κυριακή την Επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», μια διασυνοριακή εναέρια εκστρατεία κατά της τρομοκρατικής ομάδας YPG/PKK που σύμφωνα με την Άγκυρα έχει παράνομα κρησφύγετα στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, όπου σχεδιάζει επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος. «Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες μονάδες θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν τα ανάλογα μέτρα.

Η αεροπορική επιχείρηση της Τουρκίας ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην πολυσύχναστη λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης που σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και άφησε πίσω 81 τραυματίες.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας που προκύπτει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ερντογάν είπε ότι σχεδόν 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην επιχείρηση και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 τρομοκρατικοί στόχοι, ανάμεσά τους καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες και αποθήκες πυρομαχικών.

«Σε αυτό το σημείο χτυπήθηκαν 45 στόχοι τρομοκρατών σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων (87 μίλια) στο βόρειο Ιράκ και 44 στόχοι σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων (12 μίλια) στη Συρία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία μίλησε για αυτή την επιχείρηση με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Δεν είχαμε καμία συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ή τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Ωστόσο, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν το γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα σε αυτή την περιοχή ανά πάσα στιγμή».

Η Τουρκία συμπορεύεται με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ο Ερντογάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον δυστυχώς έχει στείλει εξοπλισμό, πυρομαχικά και όπλα στις ζώνες τρομοκρατών στη Συρία.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: Τραυματίες από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από συριακό έδαφος

Οι Τούρκοι σφυροκοπούν τους Κούρδους - Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Συρία

Ταύτιση Τουρκίας με Λιβύη - Γιατί η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» μας αφορά