ΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΣΟΚ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ - ΝΕΕΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

ΕΘΝΙΚΑ

«Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω Θράκης»

«Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω Θράκης»
INTIME

Νέες προκλήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Άμεση και σκληρή η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Για πιθανότητα προσπάθειας παρέμβασης στις ελληνικές εκλογές κάνει λόγο Τούρκος αναλυτής. 

«Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω της Δυτικής Θράκης» ανέφερε Τούρκος αναλυτής μιλώντας στο OPEN. «Πιστεύω ότι αυτοί οι φόβοι έχουν υπολογιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις» συνέχισε ο ίδιος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επιθετικότητας από τουρκικής πλευράς, ο πολιτικός αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ, ανέφερε:«Κλιμάκωση μπορεί να συμβεί αλλά με προσεκτικό τρόπο. Διότι υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κλιμάκωση, ειδικά μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ξεπερνώντας τα όρια με οποιοδήποτε είδος κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά οι συνέπειες για την Άγκυρα θα είναι απρόβλεπτες. Και ο Ερντογάν, έως τώρα, μας έχει δείξει ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις τουρκικές εκλογές και το ενδεχόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθήσει να τις χειραγωγήσει: «Η πιο σημαντική και η πιο ευαίσθητη διάσταση των τουρκικών εκλογών είναι ότι θα διεξαχθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος συνεχώς κατηγορείται ότι συνδέεται με τον υπόκοσμο, με το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντά ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Ερντογάν. Μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Τέλος, για το «βραχυκύκλωμα» που προκάλεσε σχετικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν, ο αναλυτής ανέφερε: «Μετά την ανακοίνωση των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αναβληθεί μέχρι τις εκλογές. Αν ο Ερντογάν κερδίσει θα υπάρχουν άλλου είδους διαπραγματεύσεις, ενώ αν νικήσει η αντιπολίτευση, τότε πολλά προβλήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ήταν σε πλήρες αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλυθούν».

Προκλήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Θράκη

Για «δίκαιο αγώνα» της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας.

Σε μήνυμά του στο twitter, αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της»

Η ελληνική απάντηση

Να «αντλήσει μαθήματα από την Ελλάδα» καλεί την Τουρκία το ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με τη συμπεριφορά έναντι των μειονοτήτων, με αφορμή ανάρτηση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών στην οποία η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αναφερόταν ως «τουρκική» και χαιρετιζόταν ο «δίκαιος αγώνας της».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει στην ανακοίνωση – απάντησή του: «Για άλλη μια φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Σχετικές ειδήσεις