ΕΘΝΙΚΑ

«Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι» - Η επίσκεψη Καλίν στη Θράκη και τα σενάρια

«Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι» - Η επίσκεψη Καλίν στη Θράκη και τα σενάρια
Αρχείου AP

Η επίσκεψη Καλίν στους νομούς της Θράκης και το «κόλπο» για να «ξεγελάσει« ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ΕΥΠ

Σε ελληνικό έδαφος βρέθηκε μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, ο εξ απορρήτων του Προέδρου Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», ο νέος αρχηγός της ΜΙΤ εντοπίστηκε να περιοδευει στη Θράκη, την Τετάρτη, χωρίς να αποκλείεται να βρσκόταν στην περιοχή από την Τρίτη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Απογευματινής, ο Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος βρέθηκε στην Ελλάδα ως ιδιώτης, λίγες ώρες αφότου παρέλαβε τη σκυτάλη από τον πρώην επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσίων και νέο υπουργό Εξωτερικών, Φιντάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καλίν πέρασε στην Ελλάδα με τουριστικού τύπου λεωφορείο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αλεξανδρούπολη χωρίς να είναι αναγκασμένος να ενημερώσει βάσει πρωτοκόλλου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΥΠ.

Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι ο κ.Καλίν βρέθηκε στην Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου με υπηρεσιακή κυβέρνηση κι ενώ εξελισσόταν στο προσκήνιο μία συζήτηση περί των δύο υποψηφίων βουλευτών Φερχάτ και Ζεϊμπέκ που καταγγέλλονται για σχέσεις τους με τουρκικά δίκτυα σχετιζόμενα με το τουρκικό προξενείο στη Θράκη και επιχειρήσεις χειραγώγησης και τρομοκράτησης της μουσουλμανικής μειονότητας στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης δεν θεωρείται συγκυριακό.

Ο Καλίν εκτιμάται ότι είχε επαφές με το προσωπικό του τουρκικού προεξενείου και παράγοντες της μειονότητα που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Επίσης, όπως σημειώνεται εκτιμάται ότι η παρουσία του Καλίν οδήγησε και στην εσπευσμένη ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για «αποσυμφόρρηση» της νησίδας στον Έβρο από ομάδα μεταναστών, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Ωστόσο, η παρουσία του δεν σχετίζεται μόνο με την ελληνική πολιτική αλλά και με τον ρόλο που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ως βάση στρατιωτικού εξοπλισμού logistics προς τις Πολωνία – Ουκρανία και τον σύνδεσμο Τουρκίας - Ρωσίας.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος εξαπολύει μπαράζ καυστικών δημοσιευμάτων με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA Ουίλιμ Μπερνς στα τέλη Μαίου στην Αλεξανδρούπολη, μία ημέρα μετά την Αθήνα, καθώς η «Σούδα του Βορρά» αποτελεί κόκκινο πανί για τις ελληντουρκικές σχέσεις. Η παρουσία Αμερικανών 40 χλμ από τα τουρκικά σύνορα χτύπησε ευαίσθητες χορδές με τα τουρκικά ΜΜΕ να καταφεύγουν σε ειρωνικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και χρήση ...αργό, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το στρατηγικής σημασίας εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σχετικές ειδήσεις