Η Κύπρος καταγγέλλει παρενόχληση κυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό

Newsroom Newsroom

Η Κύπρος καταγγέλλει παρενόχληση κυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό

Με επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ στις 29 Φεβρουαρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, καταγγέλλει παρενοχλήσεις του υπό κυπριακή σημαία ερευνητικού σκάφους, MV Flying Enterprise, από το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Gediz, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στις 17 Δεκεμβρίου 2015.Η επιστολή κυκλοφόρησε στις 8/3/2016 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην προσεχή έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας, Law of the Sea Bulletin.

Απευθυνόμενος προς τον ΓΓ ως τον «θεματοφύλακα της συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου καταγγέλλει «ακόμη μία προκλητική και παράνομη πράξη της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και την υφαλοκρηπίδα της, όπως αντικατοπτρίζονται στη Συνθήκη και στο κοινό διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Αιμιλίου παραθέτει τις λεπτομέρειες του συμβάντος, όπου παρενοχλήθηκε το υπό κυπριακή σημαία σκάφος MV Flying Enterprise, στη διάρκεια διεξαγωγής από μέρους του γεωφυσικών ερευνών για λογαριασμό νομικού προσώπου τρίτης χώρας, νότια της Κύπρου κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Για τις έρευνες είχε εκδοθεί σχετική ναυτική οδηγία (Νavtex) στις 16 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newsbomb.com.cy

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved