Προκαλεί (ξανά) η Άγκυρα: «Μονομερείς» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom Newsroom

Προκαλεί (ξανά) η Άγκυρα: «Μονομερείς» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

«Μονομερείς» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μία μέρα μετά το «μπλόκο» τριών πολεμικών πλοίων στο πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ακόμη πως θα στηρίξει τους Τουρκοκύπριους και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά τους στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού», του οποίου, «είμαστε συνιδιοκτήτες».

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στo τεμάχιο 3 της αποκαλούμενης Κυπριακής ΑΟΖ».

Η Τουρκία, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, συμμερίζεται τις «δικαιολογημένες ανησυχίες του Τουρκοκυπριακού λαού επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση της 10ης Φεβρουαρίου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

«Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, αλλά είμαστε επίσης αποφασισμένοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα από κοινού με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved