ΕΘΝΙΚΑ

Ενγκίν Μπας: Η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία σχετίζεται με την υπόθεση «των οχτώ»

Ενγκίν Μπας: Η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία σχετίζεται με την υπόθεση «των οχτώ»

Ο Ενγκίν Μπας είναι Τούρκος δημοσιογράφος με μεγάλη θητεία σε μεγάλες τουρκικές εφημερίδες μεταξύ αυτών Χουριέτ και Σαμπάχ ενώ τα τελευταία χρόνια καλύπτει για λογαριασμό διεθνών πρακτορείων, Τουρκία Ελλάδα και Κύπρο. Μιλήσαμε μαζί του για το φλέγον θέμα των ημερών που αφορά Ελλάδα και Τουρκία, την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη.

Γιατί κατά τη γνώμη σου έχει προκύψει αυτή η κατάσταση με τους δύο Έλληνες στρατιώτες;
Εδώ λέγεται συχνά, ότι τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν ήταν θέμα ρουτίνας και το πρόβλημα λύνονταν γρήγορα με ένα τηλεφώνημα μεταξύ των δύο διοικητών των μονάδων. Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή τη φορά η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών αντανακλά τη νευρικότητα της Τουρκίας που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και τα σχέδια για εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποια είναι η αίσθηση που κυριαρχεί στην Τουρκία;

Ε.Μ: Στην Τουρκία το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν συνδέεται με το σχέδιο εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κύπρο, τις διαφωνίες που υπάρχουν γύρω από αυτό, ή με τις επιχειρήσεις στη Βόρειο Συρία. Όπως είπατε, αυτά τα περιστατικά συνέβαιναν και στο παρελθόν παρά το γεγονός ότι στην Τουρκία δεν γνωρίζαμε ότι συνέβαιναν. Δεν γίνονταν καν αναφορές στον τύπο. Τέτοια γεγονότα συνέβαιναν και οι στρατιωτικοί αναλάμβαναν να τα διευθετήσουν με κάποιο τρόπο. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η “διπλωματική χημεία” μεταξύ των δύο χωρών έχει αλλάξει, με σημείο έναρξης αυτής αλλαγής το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, και την αίτηση ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που σύμφωνα με την Τουρκία συμμετείχαν σε αυτό και οι οποίοι δεν εκδόθηκαν από την Ελλάδα.

Η τουρκική κυβέρνηση πίστευε όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, ότι το Ελληνικό κράτος θα εξέδιδε τους οκτώ στρατιωτικούς. Το γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη προκάλεσε απογοήτευση εδώ. Στην Τουρκία αυτό δεν μπορούσε να γίνει κατανοητό. Ακόμη και Τούρκοι διανοούμενοι έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα που έχουν να κάνουν με πραξικοπήματα και δεν θα ήταν πρόβλημα η έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Ο περισσότερος κόσμος στην Τουρκία και ένα τμήμα της κυβέρνησης πιστεύει ότι ο εθνικισμός έπαιξε ρόλο σε αυτή την υπόθεση και γι αυτό οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό άλλαξε όπως είπαμε τη διπλωματική χημεία μεταξύ των δύο κρατών και αυτή τη φορά η Τουρκία δεν βοήθησε σε αυτή την υπόθεση.

Πώς αντιμετωπίζει ο τουρκικός τύπος το γεγονός;

Ε.Μ: Μέχρι αυτή τη στιγμή ο τουρκικός τύπος απλώς δημοσιεύει τι συνέβη. Δεν υπάρχουν πολλά για να δημοσιεύσει. Αυτό που ξέρουμε ότι στην Άγκυρα προετοιμάζεται το κατηγορητήριο, οι δύο στρατιώτες κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας σε καλές συνθήκες, που σημαίνει ότι κρατούνται το πολύ με τρεις ακόμη κρατούμενους σε ένα κελί και ξέρουμε ότι οι δύο κρατούνται μαζί σε ένα κελί. Επίσης ο τουρκικός τύπος επικεντρώνει στο πότε μπορεί να γίνει η δίκη. Περισσότερο όμως δημοσιεύει τις αντιδράσεις στην Ελλάδα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κρατά χαμηλό προφίλ.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει μια ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και γίνεται αφορμή για να ακούγονται περισσότερο κάποιες πιο ακραίες φωνές. Εξυπηρετεί πολιτικά κατά τη γνώμη σου αυτή η ένταση την Τουρκία;

Ε.Μ: Δύσκολο να το πούμε αυτό. Είναι περισσότερο εκτιμήσεις και υποθέσεις. Όπως γνωρίζετε η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία ανταλλαγής για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Λέει ότι δεν συζητείται τέτοια συμφωνία και ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν συζητάει κάτι τέτοιο αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι αν οι οχτώ Τούρκοι εκδοθούν, το θέμα των δύο Ελλήνων θα λυθεί με κάποιο τρόπο. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν το ζήτημα των δύο Ελλήνων σχετίζεται με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr