ΕΛΛΑΔΑ

Η κρίση οδηγεί σε «βουτιά» τα ενοίκια

Η κρίση οδηγεί σε «βουτιά» τα ενοίκια

Μεγάλη «βουτιά» σημειώνουν τα ενοίκια τόσο στην επαγγελματική στέγη όσο και τις κατοικίες.

Η υποχώρηση των ενοικίων εκτιμάται από 15% μέχρι 25%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 50%.

Στην μείωση των ενοικίων συμβάλλουν επίσης δικαστικές αποφάσεις καθώς και 26 επιτροπές που λειτουργούν εντός των Περιφερειών, στις οποίες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν τη δυνατότητα προσφυγής για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές είναι πρόθυμοι για συμβιβασμό στο ύψος του μισθώματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν ότι το ακίνητο δεν θα μείνει άδειο και οι ενοικιαστές ότι δεν θα κινδυνεύσουν με μη αποπληρωμή του ενοικίου. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου υποστηρίζει ότι 60.000 έμποροι χρωστούν από ένα έως δύο ενοίκια.

Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες που δεν συμφωνούν για τη μείωση ενοικίου έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στις ειδικές επιτροπές των περιφερειών, για να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Εάν υπάρξει συμφωνία, συντάσσεται πρακτικό, το οποίο εκτελείται αμέσως. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια.