ΕΛΛΑΔΑ

Σε άριστη κατάσταση το σύστημα ασφαλείας της Πινακοθήκης

Σε άριστη κατάσταση το σύστημα ασφαλείας της Πινακοθήκης

Το σύστημα ασφαλείας είναι άριστο αναφέρει η Εθνική Πινακοθήκη την ίδια στιγμή που πόρισμα αναφορικά με την μεγάλη κλοπή της 9ης Ιανουαρίου λέει το αντίθετο!


«Τόσο το σύστημα ασφαλείας το οποίο χαρακτηρίστηκε στον τύπο «διάτρητο», όσο και η κατάσταση λειτουργίας του (ενδοεπικοινωνία, μπαταρίες, κασέτες καταγραφής κ.λ.π.) βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και συντηρούνται διαρκώς σε στενή συνεργασία με την εταιρεία παροχής συστημάτων ελέγχου», τονίζεται στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πινακοθήκης.

Αντ’ αυτού, το πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση, την ίδια στιγμή που το ΔΣ της Πινακοθήκης θεωρεί ότι πολλές από τις αναφορές του πορίσματος «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Το ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης, συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Τρίτη προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της έρευνας της ΓΕΔΔ. Σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «εκ των πραγμάτων η έκθεση της ΓΕΔΔ δεν μπορεί να είναι πλήρης, εφόσον δεν εξετάστηκαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την ασφάλεια της Εθνικής Πινακοθήκης».

Διαβεβαιώνει ότι «τα συστήματα ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης, είναι απολύτως αξιόπιστα, σε καλή κατάσταση λειτουργίας και συντήρησης όπως άλλωστε αναφέρεται στην έκθεση της ΓΕΔΔ, σύμφωνα με τις ένορκες καταθέσεις της εταιρίας συντήρησης.

Τα πρόσθετα μέτρα τα οποία ελήφθησαν δεν θα είναι ποτέ επαρκή αν δεν υποστηρίζονται από το αντίστοιχο σε αριθμό προσωπικό φύλαξης, το οποίο η διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης κατ’ επανάληψη είχε ζητήσει από το ΥΠ.ΠΟ.Τ., πριν το ατυχές συμβάν»

Αναφορικά με την ευθύνη παρακολούθησης της ασφάλειας της Εθνικής Πινακοθήκης, αυτή αποτελεί: «αποκλειστική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου» συνεχίζει και «για ευνόητους λόγους ασφαλείας είναι σε γνώση μόνον των υπαλλήλων που ασχολούνται με τη φύλαξη της Πινακοθήκης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία», καταλήγει η ανακοίνωση της Εθνικής Πινακοθήκης «ότι σε περιόδους κρίσης γίνονται περιορισμοί δαπανών κυρίως στον δημόσιο τομέα και επιβραδύνονται οι εκσυγχρονισμοί των συστημάτων ασφαλείας που ακολουθούν το γρήγορο ρυθμό της τεχνολογίας».