Από το snowboard στο download!

Το αγαπημένο παιχνίδι των νέων κινείται σε μεγάλες ταχύτητες και δεν έχει κανόνες. Μόνο ηλεκτρονική διεύθυνση...

Το αγαπημένο παιχνίδι των νέων κινείται σε μεγάλες ταχύτητες και δεν έχει κανόνες. Μόνο ηλεκτρονική διεύθυνση.

Το κατέβασμα τραγουδιών, βίντεο και ταινιών, καθώς και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι οι δημοφιλέστερες χρήσεις του internet από εφήβους (ηλικίας 11-16 χρονών), ενώ σημαντικό το ποσοστό που το χρησιμοποιεί για ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας, σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά και εφήβους (500 άτομα) στο δήμο Πανοράματος, στο πλαίσιο εκστρατείας του δήμου για την πρόληψη από τον εθισμό στο διαδίκτυο, διαπιστώθηκε ότι το 54% το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Η συνηθέστερη χρήση (89%) είναι το κατέβασμα τραγουδιών, βίντεο και ταινιών και το email (76%).

Ωστόσο, το 55,4% των εφήβων ηλικίας 14-16 επιλέγουν τα διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας σχεδόν καθημερινά, σε αντίθεση με τους νεώτερούς τους κατά τρία χρόνια που κινούνται σ το 11%.

Υψηλό είναι και το ποσοστό (59%) των εφήβων που χρησιμοποιούν το facebook ή το chatroom. Το 58% μπαίνει στο internet για εκπαιδευτικούς λόγους, το 52% αναζητά πληροφορίες για φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 26% των εφήβων «σερφάρουν» σε σελίδες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ σχεδόν ίδιο είναι το ποσοστό (25%) των νέων που το χρησιμοποιούν για ειδησεογραφικά νέα, ηλεκτρονικές αγορές και για τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη επιστημονικών προγραμμάτων του γραφείου βορείου Ελλάδος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, ιατρό Ελένη Δουλιανάκη, η εκστρατεία του δήμου Πανοράματος στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τους τρόπους πρόληψης του «εθισμού» στο διαδίκτυο και στην ενημέρωση των γονέων τους για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται στο δημαρχείο Πανοράματος, ημερίδα με θέμα «Η σημασία της πρόληψης από τον εθισμό στο διαδίκτυο», με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής Αναπτυξιολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτη Καρδαρά. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής με εκθέματα εφήβων που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία.