Γέμισαν λαθρομετανάστες τα Δωδεκάνησα

Γέμισαν λαθρομετανάστες τα Δωδεκάνησα

Σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο αναδεικνύει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στα Δωδεκάνησα, ο Βουλευτής της Ν.Δ κ.Μάνος Κόνσολας.

 

Όπως είναι γνωστό, στη Σύμη, στο Φαρμακονήσι και στη Λέρο, έχει εντοπισθεί τις τελευταίες ημέρες μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών οι οποίοι κρατούνται από τις τοπικές αστυνομικές αρχές χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και φρούρησής τους αλλά κυρίως της άμεσης μεταφοράς τους στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμύνης, ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα στη Σύμη, έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 λαθρομετανάστες, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν στο νησί ενώ δεν υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό για τη μεταγωγή τους στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας λαθρομεταναστών.

Ο κ.Κόνσολας προτείνει τη δημιουργία ειδικής μονάδας-υπηρεσίας, αποτελούμενης από συνοριοφύλακες, που θα αναλαμβάνει την ευθύνη της άμεσης μεταφοράς των λαθρομεταναστών από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Αιγαίου, με προορισμό τα κέντρα κράτησης.

Παράλληλα ζητά την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την ανάπτυξη και παρουσία δύναμης συνοριοφυλάκων στα Δωδεκάνησα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε χαρακτηριστικά :

'' Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τα νησιά μας δεν έχουν τις υποδομές για πολυήμερη φιλοξενία των λαθρομεταναστών στα τοπικά αστυνομικά τμήματα ενώ δεν υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό για τη φρούρηση αλλά και τη μεταφορά τους.

Όσοι ενδεχομένως σκέφτονται να ''παρκάρουν'' το πρόβλημα στην αυλή μας, θα πρέπει να το ξεχάσουν.

Θα πρέπει να ισχύσει και εδώ ότι ισχύει και στον Έβρο, να συνδράμει και ο στρατός στην προσπάθεια για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και θα δρομολογήσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις''

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα έχει ως εξής :

Προς

 

Κύριο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Και Κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ  :  '' Λήψη άμεσων μέτρων για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στα Δωδεκάνησα''

Κύριοι Υπουργοί

Όπως γνωρίζετε, οι νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζονται ως πύλη εισόδου στη χώρα από τα κυκλώματα που διακινούν και εκμεταλλεύονται λαθρομετανάστες.

Τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορά μας και η μεγάλη ακτογραμμή απαιτούν αυξημένα μέτρα ελέγχου για την πάταξη του φαινομένου. Η παρουσία της Frontex, οι προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας αποδίδουν καρπούς και τον τελευταίο καιρό έχουμε αθρόες συλλήψεις λαθρομεταναστών στα Δωδεκάνησα.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στην έλλειψη υποδομών για την εποπτεία και φρούρηση των κρατουμένων  αλλά και στην έλλειψη προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ,στις τοπικές αστυνομικές αρχές, που θα τους συνοδεύσει στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης λαθρομεταναστών. Επιπρόσθετο πρόβλημα είναι και η έλλειψη προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ στα νησιά, που αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες πάταξης της λαθρομετανάστευσης.

Ενδεικτικά, θα ήθελα να σας ενημερώσω για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σύμη. Στις 22 Αυγούστου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 17 λαθρομετανάστες, στις 26 Αυγούστου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 47 και στις 28 Αυγούστου άλλοι 40.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν το Φαρμακονήσι και η Λέρος.

Είναι σαφές ότι ούτε υποδομές υπάρχουν για την κράτηση και φιλοξενία τους σε αυτά τα νησιά αλλά ούτε και η αναγκαία αστυνομική δύναμη για την εποπτεία αλλά και τη μεταφορά τους, με το πλοίο, στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και κράτησης στην ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται, ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου είναι από τις πιο υποστελεχωμένες σε όλη την Ελλάδα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εγκυμονεί κινδύνους που είναι ορατοί και ευδιάκριτοι.

Θα πρέπει να ισχύσει ότι ακριβώς ισχύει και για τους λαθρομετανάστες που εντοπίζονται στην περιοχή του Έβρου.

Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι τα Δωδεκάνησα αποτελούν τουριστικό προορισμό και κάθε σκέψη για τη δημιουργία κέντρων κράτησης στα νησιά μας, πρέπει να αποκλειστεί.

Αυτό που προέχει είναι η δημιουργία υπηρεσίας, σε κεντρικό επίπεδο, αποτελούμενη από συνοριοφύλακες  που θα αναλαμβάνει την άμεση μεταγωγή των λαθρομεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, στα κέντρα κράτησης αλλά και η ανάπτυξη και παρουσία δύναμης συνοριοφυλάκων στα νησιά μας, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 235 /2007 .

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της άμεσης μεταφοράς στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας, των λαθρομεταναστών που εντοπίζονται και συλλαμβάνονται στα νησιά των Δωδεκανήσων.

2. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η δημιουργία ειδικής μονάδας-υπηρεσίας, αποτελούμενης από συνοριοφύλακες, που θα αναλαμβάνει την άμεση μεταγωγή των λαθρομεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προς τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας.

3. Εάν θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 235 /2007 που προβλέπει την ανάπτυξη και παρουσία δύναμης συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω.

4. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκονται στα νησιά στην επιχείρηση πάταξης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.