Επιδότηση για "πράσινα" σπίτια

Σε μία με δύο εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» που αφορά στην αλλαγή κουφωμάτων...

Σε μία με δύο εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» που αφορά στην αλλαγή κουφωμάτων, καυστήρων, ηλιακών θερμοσίφωνων, μονώσεις τοίχων και ταρατσών, κλπ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα φθάσει σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 400 εκατ. είναι δημόσια συμμετοχή και τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος θα δίνονται επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για την αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μόνωση τοίχων, ταρατσών, σε κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, και βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε τα δάνεια να ανακυκλώνονται. Δηλαδή οι δόσεις που θα αποπληρώνουν οι δανειολήπτες θα επιστρέφουν στο Ταμείο.

Έτσι κάθε 2 ή 3 χρόνια θα μαζεύονται κονδύλια ύψους 300 έως 400 εκατ. που θα χρησιμοποιούνται για την επαναπροκήρυξη δράσεων του προγράμματος.
Υπολογίζεται ότι σε αυτήν τη φάση θα ενταχθούν περί τα 100.000 σπίτια και θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.