«Αναμένεται ισχυρό προσφυγικό κίνημα»

Για τη μετανάστευση και την αναμενόμενη αύξηση μεταναστευτικών...

Για τη μετανάστευση και την αναμενόμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής συζήτησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής με τη Φινλανδή υπουργό, κ.Χόμλουντ σε συνάντηση που είχαν.

"Όλοι ανησυχούμε για τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία δρομολογούνται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο μάλιστα, μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στην Αλγερία. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Τουρκία ήδη συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συμφωνία επανεισδοχής και αυτό είναι πάρα πολύ καλό σημάδι για εμάς καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά με τις τουρκικές αρχές", ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι "θα υπάρξει μια ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών και αναμένεται να έχουμε ένα ισχυρό προσφυγικό κίνημα προς την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα μόνη της θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να το αντιμετωπίσει και γι' αυτό θα χρειαστεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία."

Στοιχεία για τη λαθρομετανάστευση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες στην ελληνο-τουρκική μεθόριο του 'Εβρου αυξήθηκαν στο πρώτο 9μηνο του 2010 κατά 371%, σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2009. Σε απόλυτους αριθμούς, τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 είχαν συλληφθεί 6.615, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 συνελήφθησαν 31.219.

Αντίθετα, μιεώθηκαν θεαματικά οι συλλήψεις στα νησιά του Αιγάιου και οι μειώσεις είναι της τάξης του 75 έως 80%. Μειώσεις απο 12 έως 34% είχαν και οι συλλήψεις στις υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές.

Στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν και 924 διακινητές λαθρομεταναστών. Απο αυτούς οι 299 ήταν Αλβανοί, οι 156 Ελληνες, οι 70 Ιρακινοί, οι 59 Τούρκοι, οι 52 Βούλγαροι, οι 43 Σύροι και οι υπόλοιποι διαφόρων εθνικοτήτων.