Έλεγχοι για τις τιμές της αιγυπτιακής πατάτας

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τις τιμές...

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τις τιμές των οπωροκηπευτικών έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με αφορμή τους φόβους που υπάρχουν για ελλείψεις στην αγορά αλλά και τεχνικές αυξήσεις τιμών κυρίως στην πατάτα, ως απόρροια της εξέγερσης στην Αίγυπτο.

Η αιγυπτιακή πατάτα, για παράδειγμα, αγοράζεται από τους εμπόρους στο ένα δέκατο της τιμής από την ελληνική και οι ''ελληνοποιήσεις'' είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ήδη, όπως αναφέρουν παραγωγοί και έμποροι της κεντρικής αγοράς του Ρέντη, έχουν παρουσιαστεί οι πρώτες ελλείψεις σε πατάτες και η τιμή της ελληνικής πατάτας έχει φτάσει γύρω στο ένα ευρώ.

Το πρόβλημα δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα όσπρια (κυρίως φακές), τα σιτηρά αλλά και σε άλλα είδη φρούτων, λαχανικών και ψαριών, και ενδεχομένως η κατάσταση να οδηγήσει τις τιμές τους στα ύψη, αλλά σε ό,τι αφορά στην τιμή της πατάτας, οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο είναι η δέυτερη κρίση που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο προϊόν, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέστρεψαν το 1/3 της τεράστιας ρωσικής παραγωγής.

Η Ρωσία λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε, έχει απορροφήσει ήδη μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής οδηγώντας σε ένα πρώτο κύμα ακρίβειας, ενώ οι τωρινές εξελίξεις στην Αίγυπτο, από την οποία η Ελλάδα εισάγει περίπου το 30% σε πατάτα, οδηγεί σε εκτίναξη τις τιμές και σε φόβους για ελλείψεις.