Γέροντας Παϊσιος:«Οι Έλληνες έχουν φιλότιμο και ας μην έχουν ευγένεια»

Γέροντας Παϊσιος:«Οι Έλληνες έχουν φιλότιμο και ας μην έχουν ευγένεια»

Ακόμα μια διδαχή του Γέροντα Παϊσιου, που σήμερα ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα. Οι Έλληνες, μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων τους έχουν εδώ και καιρό ξεχάσει την λέξη «ευγένεια» αφού πολλοί σήμερα είναι εκείνοι που την εισπράττουν ως «αδυναμία», αλλά αυτό που ευτυχώς δεν έχασαν είναι το φιλότιμο…

Διαβάστε την παρακάτω ιστορία:

«Όταν πήγαινα με το αεροπλάνο στην Αυστραλία, έρχεται η κοπέλα εκεί και μας πρόσφερε καραμέλες. Πήρα μία – thank you (ευχαριστώ) μου λέει. Δηλαδή ευχαριστώ που δέχτηκες την καραμέλα που σου πρόσφερα. «Βρε, λέω, αυτοί ξεπέρασαν και τον Άγιο Ισαάκ σε ευαισθησία και λεπτότητα!»

 Μετά, προχωρούσα μία μέρα στο δρόμο, βλέπω κόσμο μαζεμένο, πάω να δω… τι είχε γίνει- ένα σκυλάκι το καημένο, το είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο και μαζεύτηκε κόσμος γύρω, να βοηθήσουν, άλλος να πάρει τηλέφωνο, άλλος κάτι άλλο. Πολύ ευαισθησία και ενδιαφέρον, θαύμασα.

Μετά από μερικές μέρες, πάλι περπατούσα στο δρόμο, βλέπω έναν άνθρωπο πεσμένο στο πεζοδρόμιο να βογκάει. Μεροκαματιάρης, δούλευε, έπεσε από τη σκάλα και πρέπει να είχε σπάσει τη μέση του… Κανένας δεν ενδιαφερόταν…  

Περαστικοί, έριχναν μία ματιά αδιάφορα και έφευγαν. Θα έρθει λέει το(ασθενοφόρο να τον πάρει. Σου λέει, δεν είμαι εγώ υπεύθυνος, θα φροντίσει το κράτος… Άσε μην μπλέξω και με τραβάν στα δικαστήρια για μάρτυρα.  

Πήγα να σκάσω. Πα, πα…. τέτοια αδιαφορία για το συνάνθρωπο…  

Τι πολιτισμό και ευγένειά μου λένε μετά; Βλέπεις οι Ευρωπαίοι έχουν μόνο μία εξωτερική ευγένεια, και αυτή εξ ανάγκης για να μη σκοτώνονται μεταξύ τους… Κρύες καρδιές… ενώ οι Έλληνες έχουν φιλότιμο, και ας μην έχουμε ευγένεια»