Παρέμβαση Ρουπακιώτη για εκδίκαση εντός 18μηνου των σοβαρών εγκλημάτων

Παρέμβαση Ρουπακιώτη για εκδίκαση εντός 18μηνου των σοβαρών εγκλημάτων

Σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μην αφήνονται ελεύθεροι επικίνδυνοι κακοποιοί λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης (18μηνο) προχωρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία κρίθηκε αναγκαία μετά τα πρόσφατα κρούσματα αποφυλάκισης ακόμη και κατηγορουμένων για τρομοκρατία.

Τον Οκτώβρη του 2011 λόγω συμπλήρωσης 18μηνου οδηγήθηκαν εκτός φυλακής οι κατηγορούμενοι ως μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης και Παναγιώτα Ρούπα, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ακολούθησε η αποφυλάκιση του Γιώργου Εμερζίδη που κατηγορείται για τη διπλή δολοφονία αστυνομικών στου Ρέντη και πρόσφατα η αποφυλάκιση του ανήλικου Αλβανού κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Θανάση Λαζανά στις Ιτιές Πάτρας.

Τα απανωτά αυτά περιστατικά κινητοποίησαν την πολιτική ηγεσία της δικαιοσύνης, η οποία προωθεί την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε «οι αποφάσεις που αφορούν κακουργηματικές υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος, καθώς και κακουργήματα που ενέχουν το στοιχείο της μεγάλης ηθικής και κοινωνικής απαξίας και έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη, να εκδίδονται πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου των προσωρινά κρατουμένων κατηγορουμένων στις εν λόγω υποθέσεις».

Δηλαδή κατά τα πρότυπα του νόμου 4022/11 που αφορά στην ταχεία εκδίκαση πράξεων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Η ταχεία περαίωση κριτήριο για τις προαγωγές!

Βάσει αυτού αποφασίστηκε οι ασφυκτικές προθεσμίες που ισχύουν στο ν. 4022 να επεκταθούν και στις υποθέσεις αυτές, ώστε οι αποφάσεις «να εκδίδονται πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου των προσωρινά κρατουμένων κατηγορουμένων», ενώ σημαντικό στοιχειό είναι ότι η τήρηση των προθεσμιών από εισαγγελείς και δικαστές θα συνιστά –για πρώτη φορά- ουσιαστικό κριτήριο για την προαγωγή τους.

Η νέα διάταξη θα ορίζει «υποχρεωτικά συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης της προδικασίας (κύριας ανάκρισης και της διαδικασίας ενώπιον των Δικαστικών Συμβουλίων) αλλά και τον υποχρεωτικό και κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα ορισμό δικασίμου». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ανάκριση για αυτές τις υποθέσεις θα ολοκληρώνεται εντός το πολύ 6 μηνών, το βούλευμα θα εκδίδεται άμεσα και η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται εντός έτους.

Προς το σκοπό αυτό:

-Σε δυσχερείς υποθέσεις θα ορίζονται υποχρεωτικά δυο ή περισσότεροι των δυο ανακριτές και μέχρι ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών.

-Ο ορισμός της δικασίμου από εισαγγελέα θα γίνεται υποχρεωτικά κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα και όχι πάνω από 40 μέρες από την ημέρα που του διαβιβάστηκαν τα έγγραφα.

Παράλληλα, ο κ. Ρουπακιώτης με έγγραφό του προς τους Προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας ζητεί να του γνωρίσουν τον αριθμό των βουλευμάτων που εκδόθηκαν στην περιφέρειά τους κατά την τελευταία διετία, σχετικά με αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες για τους ενήλικες και 6 μήνες για τους ανήλικους), καθώς και πόσο χρόνο κρατήθηκαν σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας οι σχετικές υποθέσεις.