Ηράκλειο: Σήμερα η δίκη για το θάνατο του 10χρονου αγοριού

Ηράκλειο: Σήμερα η δίκη για το θάνατο του 10χρονου αγοριού

Στο Τριμελές Εφετείο Χανίων εκδικάζεται, σήμερα, σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του 10χρονου Μανόλη Μαρκάκη που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης αμυγδαλών σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, είχε καταδικάσει τον αναισθησιολόγο σε ποινή φυλάκισης τριών ετών μετατρέψιμη προς 25 ευρώ την ημέρα, ενώ αποφάσισε την αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο.

Στον συγκατηγορούμενο του χειρουργό - και πρώτο ξάδερφο του πατέρα του 10χρονου - το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, θεωρώντας ότι έχει μικρότερη συμμετοχή ευθύνης στο τραγικό συμβάν. Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν μετά από αίτημα που υπέβαλε στον Εισαγγελέα Ηρακλείου η πλευρά των χαροκαμένων γονιών, δια των συνηγόρων τους Μανόλη Περαντωνάκη και Βασίλη Σπανουδάκη. Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημα και άσκησε έφεση κατά της ποινής που επιβλήθηκε στο χειρουργό, εκτιμώντας ότι ο κατηγορούμενος είχε τον ίδιο βαθμό ευθύνης με τον αναισθησιολόγο. Έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης είχαν ασκήσει και οι δύο κατηγορούμενοι.

Ο Μανόλης Μαρκάκης, μπήκε στην ιδιωτική κλινική για μια επέμβαση ρουτίνας και λίγες ώρες μετά, άφησε την τελευταία του πνοή, από εγκεφαλική ανοξία. Δύο ώρες μετά την εισαγωγή του στο χειρουργείο, στις 5 Σεπτεμβρίου 2005, ο γιατρός ενημέρωσε τους γονείς που αγωνιούσαν ότι «υπήρχε κάποιο πρόβλημα» και ότι θα γινόταν εξαγωγή μόνο της μιας αμυγδαλής. Μετά από αρκετή ώρα, το παιδί μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο ΠΑΓΝΗ, όπου πέθανε το μεσημέρι της ίδιας μέρας.