Μέτρα για τους οροθετικούς κρατούμενους

Μέτρα για τους οροθετικούς κρατούμενους

Στα θέματα των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων και της ποινικής αντιμετώπισης της μετάδοσης και έκθεσης στον ιό HIV/AIDS, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Μαρίνος Σκανδάμης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διημερίδας, που διοργανώθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2012 στην Αθήνα, με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη και HIV/AIDS» .

Στη διημερίδα στην οποία συμμετείχαν δικαστικοί, νομικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι οργανισμών από όλο τον κόσμο, ο Γενικός Γραμματέας, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετέφερε τις εμπειρίες και τις δράσεις που σχετίζονται με την υποδοχή οροθετικών ατόμων στα καταστήματα κράτησης, επισημαίνοντας ότι μέσα σ' ένα έτος διπλασιάστηκε ο αριθμός των οροθετικών τοξικομανών που πρωτοεισήχθησαν στις ελληνικές φυλακές και φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ο κ. Σκανδάμης ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφενός νομοθέτησε από 5-12-2012 σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας την υποχρεωτική παρουσία γιατρών νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας, δίδοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα ιατρικής υποστελέχωσης, αφετέρου ανασκεύασε χώρο φιλοξενίας οροθετικών ατόμων σε κατάστημα κράτησης, που θα παραδοθεί σε χρήση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα ατόμων που εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα θα γίνεται μόνον υπό τις εγγυήσεις έκδοσης πλήρως αιτιολογημένης εισαγγελικής διάταξης, που θα έχει ορισμένο χρόνο ισχύος και η οποία θα μπορεί να τύχει και δευτεροβάθμιας εισαγγελικής κρίσης, μετά από προσφυγή που μπορεί να ασκεί, όποιος επικαλείται την αναγκαιότητα ή μη, δημοσιοποίησης των δεδομένων του.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής τόνισε την αξία που έχουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος του HIV/AIDS, πρωτοβουλίες, όπως αυτές του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», που είχε την κύρια ευθύνη διοργάνωσης της διημερίδας, φέρνοντας στο επίκεντρο του κυβερνητικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας.