Μετατρέπουν σε μουσείο το πρώην 401

Μετατρέπουν σε μουσείο το πρώην 401

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, βιβλιοθήκη και Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται να στεγάσουν τρία από τα διατηρητέα κτίρια του «πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών».

Ο λόγος για τρία από τα συνολικά επτά χαρακτηρισμένα ως μνημεία (από το ΥΠΑΙΘΠΑ) και διατηρητέα (από το ΥΠΕΚΑ) κτήρια του συγκροτήματος στην περιοχή του Λυκαβηττού.

Η ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος Εκκλησία της Ελλάδας κατέθεσε μελέτη για την επισκευή, ενίσχυση, διαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης των τριών κτηρίων.

Πρόκειται για ισόγειο κτήριο επί της οδού Ιατρίδου, που στέγαζε τα τμήματα του ουρολογικού και οφθαλμολογικού του νοσοκομείου, ένα κτήριο στη συμβολή της οδού Ιατρίδου με την επέκταση της οδού Σουηδίας που στέγαζε τα τμήματα του μικροβιολογικού και νευρολογικού του νοσοκομείου, καθώς και ένα κτήριο στην επέκταση της οδού Σουηδίας που στέγαζε τα χειρουργεία.

Τα κτήρια διατηρούνται σε κακή κατάσταση, δεδομένης της μη χρήσης τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η αποκατάσταση των τριών κτηρίων με διατήρηση κατά το δυνατόν του αυθεντικού υλικού και η αλλαγή χρήσης τους.

Το κτήριο 1 προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, περιοδικών εκθέσεων και μόνιμης έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού σχετικά με την ιστορική διαδρομή των κτιρίων. Στο κτήριο 2 προτείνεται η εγκατάσταση του αρχείου της Ιεράς Συνόδου και στο κτήριο 3 της βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου.

Η Εκκλησία της Ελλάδας προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.