Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην Υγεία

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην Υγεία

Δύσκολη προβλέπεται η ερχόμενη εβδομάδα στον τομέα της Υγείας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς επίσης και ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και φαρμακοποιοί, κλιμακώνουν τις απεργαικές τους κινητοποιήσεις.

 Ειδικότερα, κλειστά θα είναι τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισαν την πραγματοποίηση 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 17 και 18 του μηνός και τη συνέχιση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να ανακαλέσει ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, τις δηλώσεις του, να μην προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και να υπάρξει άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ του Σεπτεμβρίου και των παλαιών χρεών (που αφορούν το 2011).

Το δ.σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει εκ νέου, την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να σταθμίσει τη στάση του.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους, την κατάργηση, όπως αναφέρουν, κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης, και την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ταμείου τους ΤΣΑΥ.

Επίσης, τη Δευτέρα κλείνουν τα ταμεία των νοσοκομείων και για την Τρίτη, την οποία ο κλάδος αποκαλεί «Ημέρα νοσοκομείου», προγραμματίζονται συζητήσεις για την Υγεία με τοπικούς φορείς, δήμους, σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους.

Την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά ΕΙΝΑΠ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Η Πέμπτη είναι «αφιερωμένη» στους νέους γιατρούς, με αποχή ειδικευομένων από το πρωινό ωράριο και εκδηλώσεις - συζητήσεις για την ανεργία των νέων γιατρών.

Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν με νέες μετά τις γιορτές.

Συμμετοχή στην απεργία, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 19 Δεκεμβρίου, αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αντιδρώντας στα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα, «που εκπορεύονται από το Πολυνομοσχέδιο - Μνημόνιο 3 και είναι καταλυτικά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».