Φαρμακεία-«φαντάσματα» με άδεια ράφια-Πάνω από 1 δισ. τα κρατικά χρέη

Φαρμακεία-«φαντάσματα» με άδεια ράφια-Πάνω από 1 δισ. τα κρατικά χρέη

Ένα βήμα πριν από το «λουκέτο» βρίσκονται περισσότερα από 4.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, ενώ όσα παραμένουν ανοιχτά, λειτουργούν ουσιαστικά κατ' επίφαση, αφού οι ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα είναι τραγικές. Την ίδια ώρα, οι οφειλές του κράτους προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των χρημάτων που τους οφείλει το Δημόσιο, το 35% κινδυνεύει να κλείσει μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ το 33% αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις Τράπεζες.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Real News» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, το κράτος από το 2011 μέχρι σήμερα χρωστά πάνω από 1 δισ. ευρώ στους φαρμακοποιούς.

«Αυτά είναι χρήματα που έχουμε βάλει από την τσέπη μας και οι πιστωτές μας τα ζητάνε», επισημαίνει ο κ. Λουράντος.

Προς επίρρωση του παραπάνω ισχυρισμού, η εφημερίδα αναφέρει ότι ήδη σε 1.000 φαρμακεία έχουν αποσταλεί κατασχετήρια από φαρμακαποθήκες και Τράπεζες που διεκδικούν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Φυσικά, η κατάρρευση του κλάδου έχει άμεση επίπτωση στον ασθενή και τη φαρμακευτική του περίθαλψη, αφού χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα, τα οποία υποτίθεται ότι θα τους παρέχονταν έπειτα από τόσα χρόνια που πλήρωναν τις εισφορές τους.