Αντίθετοι με την επαναφορά του «10» οι εκπαιδευτικοί

Αντίθετοι με την επαναφορά του «10» οι εκπαιδευτικοί

Αντίθετη με την επαναφορά της βάσης του «10» για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και τα Ανώτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα δηλώνει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, εάν εφαρμοστεί εκ νέου το μέτρο αυτό, θα «στείλει» σε ΙΕΚ και κολέγια εκατοντάδες υποψήφιους, ενώ θα μείνουν εξίσου πολλές θέσεις κενές στα Ιδρύματα.

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας των Καθηγητών του Δημοσίου, υποστηρίζουν ότι 4 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους τα εκπαιδευτικά κενά ανέρχονται σε περίπου 2.000.

Οι καθηγητές επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές κάλυψης των κενών, καθώς οι πιστώσεις που υπάρχουν δεν ξεπερνούν τις 120, ως εκ τούτου δεν θα καλυφθούν τα κενά. Μάλιστα, κατήγγειλαν ότι σε πολλά σχολεία παρατηρούνται συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τάξεων για να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί.

Συγχρόνως, κατήγγειλαν την έλλειψη διοικητικού προσωπικού και τη μείωση των δαπανών για τα σχολεία κατά 32%.

Ιδιαίτερα ανέπτυξαν το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από τη Σλοβενία και την Εσθονία που προσφέρουν χαμηλότερες αποδοχές στους εκπαιδευτικούς τους. Αντίθετα, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, είπαν, οι μηνιαίες αποδοχές των εκπαιδευτικών παρέμειναν σταθερές την τελευταία διετία και σε 16 έγιναν αυξήσεις διάφορων μορφών και τρόπων.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στα φαινόμενα σχολικής βίας τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό αυτά έχουν ενταθεί, ανακοίνωσε ότι η ΟΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης και παρέμβασης, ενώ θα καταγράψει πρώτα τα φαινόμενα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην απεργία της 19ης Δεκεμβρίου.