Δικαιωμένοι επιστρέφουν οι 4 γιατροί του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης

Δικαιωμένοι επιστρέφουν οι 4 γιατροί του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης

Άρση της αργίας αποφάσισε το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο

Επιστρέφουν δικαιωμένοι στις θέσεις τους μετά από τεράστια ταλαιπωρία 1,5 έτους οι τέσσερεις γιατροί του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, που είχαν κατηγορηθεί για τη χρήση εργαλείων από τις παρακαταθήκες υλικών που κατατίθενται στα χειρουργεία.

Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε πως δεν στοιχειοθετήθηκε ούτε παράβαση καθήκοντος, ούτε η χρησιμοποίηση της θέσης τους για ίδιο όφελος.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τους Ορθοπεδικούς Γιάννη Τσάγια, Δημήτρη Πουλιόπουλο και Στέργιο Μετσοβίτη και τον Νευροχειρουργό Νικόλαο Κωσταντινίδη.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας «οι γιατροί αυτοί είχαν τεθεί σε δυνητική αργία μετά από Πόρισμα των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ κ.κ. Βλάχου και Τανίδη που υιοθέτησε  ο τότε υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος πριν καν αποφανθούν τα αρμόδια όργανα,  χρησιμοποιώντας το, για να προβάλλει τον εαυτό του ως ... αρχάγγελο της κάθαρσης».

Η άρση της αργίας των γιατρών έγινε την περασμένη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012  από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, με ομόφωνη απόφασή του, λόγω του ότι δεν αποδείχτηκε καμιά από τις κατηγορίες που απέδωσαν οι Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ σε βάρος των γιατρών.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο είχε καταλήξει σε απόφαση- καταπέλτη εναντίον των μεθοδεύσεων Λοβέρδου και Επιθεωρητών. Αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού, στο οποίο προεδρεύει ανώτατος δικαστικός:

«δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες των εγκαλουμένων ιατρών, διότι δεν στοιχειοθετείται ούτε παράβαση καθήκοντος, ούτε η χρησιμοποίηση της θέσης τους για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ή επιλεγμένων αυθαίρετα εταιρειών, αφού από κανένα στοιχείο δεν συνάγεται η πρόθεσή τους να προσπορίσουν όφελος στον εαυτό τους ή σε άλλον, ούτε η χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπής και ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας, ούτε και κάποιο άλλο πειθαρχικό παράπτωμα, διότι διενήργησαν τις χειρουργικές επεμβάσεις με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας και ζωής των ασθενών, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα για κάθε επέμβαση υλικά τα οποία υπήρχαν στην παρακαταθήκη του χειρουργείου, η οποία λειτουργούσε εν γνώσει της Διοίκησης. Για την παραγγελία- προμήθεια των υλικών αρμοδιότητα είχε η διοικητική υπηρεσία, το γεγονός δε ότι αυτή αδρανούσε ή ασκούσε πλημμελώς τα καθήκοντά της δεν καθιστά υπεύθυνο το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, αλλά την ίδια την Διοίκηση, ενώ σε κάθε περίπτωση ο Διοικητής του Νοσοκομείου και η ΕΠΥ εκκαθάρισε τις δαπάνες για τις οποίες φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε η ορισθείσα διαδικασία προμήθειας υλικών».

Ο κ. Βαρνάβας επισήμανε ακόμη, πως ανάλογη περίπτωση με του Ιπποκρατείου, είναι και εκείνη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στην οποία εμπλέκονται οι ίδιοι Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ.