Καμία απόφαση για το ύψος των αυξήσεων στο ρεύμα

Καμία απόφαση για το ύψος των αυξήσεων στο ρεύμα

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χθες η μαραθώνια σύσκεψη των στελεχών Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έντονες διαφωνίες δημιουργήθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης σχετικά με το ύψος των αυξήσεων.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι, αν η ΡΑΕ θα αποδέχονταν τα στοιχεία της ΔΕΗ για την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενεργείας ή θα «ψαλιδίσει» τις απαιτήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες ζητά να αυξηθούν ορισμένα τιμολόγια της μέχρι και 43%. 

Η ΡΑΕ φαίνεται πως πρότεινε μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με εκείνες που θέλει η ΔΕΗ όμως και πάλι μιλάμε για μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια κατά 15%-17%. Οι αυξήσεις θα γίνουν σε τρεις δόσεις - Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο.  

Εντός του διοικητικού συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής υπάρχουν αντίθετες τάσεις, με κάποιους να πιέζουν ώστε να δοθούν μεγάλες αυξήσεις για να μη καταρρεύσει η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν και αυτοί που  επιμένουν πως δεν αντέχει ο καταναλωτής σε αυτή την περίοδο μια νέα επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Από την πλευρά του το υπουργείο δεν αποκλείεται να «κόψει» ακόμη περισσότερο την αύξηση των τιμολογίων ενώ ετοιμάζει πρόγραμμα ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο κι άλλων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος την τελική του εισήγηση. 

Διαβάστε επίσης:

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα

Διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ζητά ο Βενιζέλος

Χωρίς ρεύμα εξαμελής οικογένεια στην Αμαλιάδα