Ισόβια σε αρχαιοκάπηλους στη Θεσσαλονίκη

Ισόβια σε αρχαιοκάπηλους στη Θεσσαλονίκη

Ποινές κάθειρξης από 16 χρόνια έως ισόβια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε τέσσερις αρχαιοκάπηλους, στην κατοχή των οποίων είχε βρεθεί θησαυρός, ανεκτίμητης αξίας, της αρχαίας Μακεδονίας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πέρσι τον Οκτώβριο έπειτα από αστυνομική επιχείρηση έξω από το χωριό Γερακαρού της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα αρχαία αντικείμενα είχαν παρουσιαστεί στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε ειδική εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Η ποινή των ισόβιων δεσμών επιβλήθηκε σε δύο εκ των κατηγορουμένων. Όλοι τους κρίθηκαν ένοχοι, μεταξύ άλλων, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης αρχαίων μνημείων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στους δύο που «έσπασαν» τα ισόβια και επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 16 και 20 ετών αναγνωρίστηκαν κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του πρότερου έντιμου βίου.

Τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή επρόκειτο να πουληθούν σε υποψήφιο αγοραστή έναντι ποσού που προσέγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ.