Εγκαινιάστηκαν οι νέες δικαστικές φυλακές Χανίων

Εγκαινιάστηκαν οι νέες δικαστικές φυλακές Χανίων

Εγκαινιάστηκαν σήμερα, από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Καραγκούνη, οι νέες φυλακές της Αγιάς Χανίων, οι οποίες λειτουργούν από το προηγούμενο Σάββατο και σε αυτές κρατούνται 160 άτομα.

O κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα περισσότερο ανθρώπινο σύστημα σωφρονισμού και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό που είχε αποδώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, στην παλιά δικαστική φυλακή επισημαίνοντας ότι στην παλιά δικαστική φυλακή που πλέον αποτελεί παρελθόν οι συνθήκες για κρατούμενους και προσωπικό ήταν άθλιες.

«Ο υπουργός είχε χαρακτηρίσει την παλιά φυλακή ως ποντικότρυπα. Είχαμε χρέος και είχαμε δεσμευτεί, σύντομα, το νέο κατάστημα να εγκαινιαστεί. Από την αρχή που αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου είχαμε ως πρώτο στόχο -και βέβαια είναι ένας στόχος διαχρονικός- να κάνομε αποσυμφόρηση στα καταστήματα κράτησης».

Το νέο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι, όπως είναι η επίσημη ονομασία των νέων φυλακών, κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφανείας 50 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή δυτικά των Αγροτικών Φυλακών Αγυιάς.

Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων του συγκροτήματος είναι 14.855 τετραγωνικά μέτρα με υπόγειους χώρους 2.710 τετραγωνικά μέτρα

Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν 200 κελιά διαμονής των κρατουμένων, χώρους εντευκτηρίων, αίθουσες ψυχαγωγίας, χώρους ανοικτού και κλειστού επισκεπτηρίου καθώς και ιδιαίτερα προαύλια για τον καθημερινό αυλισμό των κρατουμένων.

Επίσης, έχουν προβλεφθεί χώροι για τη λειτουργία ιατρείων, μαγειρείου, χώροι πλυντηρίων-στεγνωτηρίων καθώς και κτίριο πολλαπλών χρήσεων, εκκλησία και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις. Σε πρώτη φάση, λειτουργούν οι 2 πτέρυγες της φυλακής.

Στη φυλακή υπηρετούν περίπου 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ εγκρίθηκαν και 19 μετατάξεις από άλλες φυλακές. ωστόσο απαιτείται η έγκριση για πρόσληψη 50 τουλάχιστον υπαλλήλων, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι πτέρυγες.