Ξεκινά από σήμερα η καταβολή εφάπαξ

Ξεκινά από σήμερα η καταβολή εφάπαξ

Ξεκινά σήμερα η καταβολή του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς δίνονται στο Ταμείο Πρόνοιας 40 εκατομμύρια ευρώ.

Με αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εκδοθεί τα πρώτα εντάλματα πληρωμής για 1.100 άτομα, που περιμένουν περισσότερο από δύο έτη για να πάρουν το βοήθημα.

Από τη δόση που πήρε η χώρα μας, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία χορήγησης του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκο Καλάκο, στόχος είναι μέσα στο 2013 να καταβληθεί το εφάπαξ σε 31.400 άτομα.

Σύμφωνα με το "Έθνος", η έκδοση του εφάπαξ θα γίνεται με αυστηρή σειρά προτεραιότητας και τα πρώτα εντάλματα πληρωμής θα αφορούν όσους υπέβαλαν αίτηση τον Οκτώβριο του 2010.

Γι' αυτό το θέμα έχουν υπάρξει συσκέψεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τη διοίκηση του Ταμείου και ήδη έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την καταβολή των χρημάτων.

Για την καταβολή του βοηθήματος αναμένεται να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου.

Ειδικότερα μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η χορήγηση του εφάπαξ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους κατέθεσαν τα χαρτιά τους μέσα στο 2010 και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι αιτήσεις του 2011.

Υπολογίζεται πως στο τέλος του 2013 θα έχουν δοθεί τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και το Μάιο του 2012.

Με βάση τον σχεδιασμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Ιανουάριο θα βγουν 1.000 εντάλματα πληρωμής, τον Φεβρουάριο 1.900 και από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο από 3.200 τον μήνα.

Το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου θα βγουν συνολικά 3.300 βοηθήματα (από 1.650 τον μήνα) και από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο θα επιστρέψουμε στα 3.200 εντάλματα πληρωμής τον μήνα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης του εφάπαξ, μέσα στην εβδομάδα ενισχύεται το Ταμείο Πρόνοιας με επιπλέον 25 υπαλλήλους, οι οποίοι προέρχονται από τον ΟΕΚ.

 assets_LARGE_t_420_54145495

Παράλληλα θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίες από τους υπαλλήλους, ώστε να γίνεται επεξεργασία των αιτήσεων τα απογεύματα αλλά και τα Σάββατα.

Μείωση

Πάντως το εφάπαξ που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μειωμένο ακόμα και κατά 38,13%.

Το ποσό της περικοπής είναι σε άμεση συνάρτηση με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και οι απώλειες φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

- Πέρυσι το βοήθημα μειώθηκε κατά 20% για όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά και κατά 15% για τις αιτήσεις του 2010.

- Φέτος υπήρξε νέα περικοπή 22,67% για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τον Αύγουστο του 2010 και μετά.

- Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν όσοι συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης θα έπαιρνε εφάπαξ 60.584 ευρώ. Σε περίπτωση που καταθέσει φέτος τα χαρτιά του -μετά τη διπλή περικοπή- θα πάρει 38.214 ευρώ, δηλαδή χάνει 22.370 ευρώ.

Νέες περικοπές στο βοήθημα

Με νέο τρόπο θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και θα καθορίζει μία σειρά παραγόντων που θα λαμβάνονται υπόψη για το βοήθημα.

Σε δηλώσεις του στο «Εθνος» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Καλάκος, αναφέρεται στο θέμα και υπογραμμίζει πως «περιμένουμε την υπουργική απόφαση για να δούμε πώς θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014 και μετά».

Στόχος είναι στα Ταμεία Πρόνοιας να εφαρμοστεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με άμεση σύνδεση των εισφορών και των παροχών. Για την καταβολή του βοηθήματος αναμένεται να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα και το χορηγούμενο ποσό.

Με βάση πληροφορίες, θα προβλέπεται τριμηνιαίος έλεγχος των οικονομικών δεδομένων των Ταμείων Πρόνοιας (δηλαδή θα καταγράφονται τα έσοδα που εισπράττονται σε σχέση με τα χρήματα που δίνονται για την καταβολή εφάπαξ).

Σε όσες περιπτώσεις τα έσοδα δεν καλύπτουν τις δαπάνες, αναμένεται να μπει νέο «μαχαίρι» στα καταβαλλόμενα εφάπαξ.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο υπήρξαν μειώσεις στα εφάπαξ, που χορηγούν 23 Ταμεία Πρόνοιας στο πλαίσιο της προσπάθειας σύνδεσης των εισφορών και των παροχών.