80 χρόνια πίσω μας πάει η Τρόικα!

Περισσότερες και φθηνότερες απολύσεις αλλά και περαιτέρω...

Περισσότερες και φθηνότερες απολύσεις αλλά και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικα κατά τη συνάντηση, που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη συνάντηση προσήλθαν πρώτοι οι αξιωματούχοι της τρόικα και μετά η κ. Κατσέλη και ο κ. Κουτρουμάνης, που βρίσκονταν στην κυβερνητική σύσκεψη για το μεταναστευτικό. 

Οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής απαίτησαν περισσότερα συμβόλαια ορισμένου χρόνου στην αγορά εργασίας, που πρακτικά σημαίνει φθηνότερη εργασία και μείωση των αποζημιώσεων.

Η κ. Κατσέλη ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, προκειμένου να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων.

Εξάλλου η τρόικα συνέστησε να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια και αιτιολογίες για την ίδρυση κλαδικών σωματείων, που οδηγεί στην αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και ανοίγει το δρόμο για εργασιακές σχέσεις «λάστιχο».

Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία ενοποίησης των κλάδων υγείας των ταμείων, που όπως είπαν, πρέπει να προχωρήσει απαρέγκλιτα.

Το ενδιαφέρον τους προσέλκυσαν και οι κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας, για τις οποίες επίσης ζήτησαν ενημέρωση.

Όχι ΣΕΒ σε μειώσεις μισθών

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, απέρριψε εκ νέου τις αναφορές περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βελτιωθεί με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

«Είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν το χρεοκοπημένο Κράτος παραμένει αμείωτο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως «προέχει να μειωθεί ο όγκος του κράτους που καταπνίγει την οικονομία».

ΓΣΕΕ: Εκθμελιώνονται δικαιώματα

"Η εκθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας τοποθετούνται ξανά στην ατζέντα της Τρόικα και των δανειστών, δυστυχώς με την ανοχή της κυβέρνησης", σημειώνει η ΓΣΕΕ.

"Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και δεν πρόκειται να αποδεχθούν ανατροπές των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει", τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία.
 

 


 

‘’Δεν θα κοπούν μισθοί στον ιδιωτικό τομέα”